Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Súčasný nepriaznivý vývoj pandemickej situácie v Bratislave

Dátum: 11.12.2020
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 683
Súčasný nepriaznivý vývoj pandemickej situácie v Bratislave

Od nástupu druhej vlny pandémie dáta ukazovali, že Bratislava je na tom v porovnaní s inými mestami dobre.

Prudký nárast ochorení, ktorý sme videli inde v Európe a na Slovensku, sa v Bratislave nekonal. Plošné testovanie na začiatku novembra nám to potvrdilo a stále sme patrili medzi mestá s najnižšou mierou infikovaných obyvateľov. Dnes to už bohužiaľ neplatí. V posledných dňoch nám čísla novo infikovaných ale aj hospitalizovaných jednoznačne ukazujú, že aj v Bratislave sa situácia zhoršuje.

S blížiacimi sa sviatkami sme sa mnohí tešili, že to bude čas, ktorý budeme môcť opäť stráviť s našimi najbližšími. Tento rok nás obral o veľa spoločných chvíľ, a preto si uvedomujeme, že zostať v odlúčení aj počas Vianoc nie je jednoduché a že sa rodiny budú stretávať.

Vzhľadom na stúpajúce čísla nakazených v Bratislave je preto mojou zodpovednosťou vyzvať ľudí na to, aby boli pred sviatkami, aj počas nich, zvlášť opatrní. Aby odložili na čas kontakty s ľuďmi, ktoré nie sú v týchto dňoch nevyhnutné a aby sa pred plánovanými väčšími pracovnými, rodinnými, či priateľskými stretnutiami dali otestovať antigénovými testami,“ povedal primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

Mobilné odberové miesta v meste máme a podľa prísľubu ministra zdravotníctva pribudnú ďalšie. To, čo môžeme pre bezpečnosť svojich najbližších spraviť je, ak sa dáme otestovať aj krátko pred Vianocami.

Pred tromi týždňami, sme upozornili, že situácia v zdravotníctve v Bratislavskom kraji je mimoriadne vážna. Žiaľ, ukázalo sa, že sme mali správne dáta a vývoj sme predvídali správne. V kraji je aktuálne najvyšší počet hospitalizovaných pacientov od vypuknutia pandémie. Teraz musíme spojiť všetky sily, aby sme odvrátili hroziaci kolaps,” doplnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Bratislava zvládla prvú vlnu pandémie aj vďaka disciplinovanosti obyvateliek a obyvateľov nášho mesta. Hoci sme mnohí z obmedzení a karantén vyčerpaní, jediná cesta, ako zvládnuť zhoršujúcu sa situáciu a stúpajúci počet nakazených v tomto období, je opäť len naša disciplína – obmedzenie spoločenských kontaktov na nevyhnutné minimum. To potvrdilo aj niekoľko desiatok vedcov v spoločnej výzve verejnosti, ku ktorej sa aj my hlásime.

Incidencia, teda priemerný denný prírastok na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň, stúpol zo 174 na 241 nových prípadov. Reprodukčné číslo v našom metropolitnom regióne je momentálne na hodnote 1,2 – 1,3. Toto sú alarmujúce čísla. Miera rastu epidemickej krivky sa pohybuje na 6 – 7,5 % denne, čo je ekvivalentom zdvojnásobenia pozitívnych prípadov každých 1 – 2 týždňov.

Vysoký nápor nových pacientov pociťujú nemocnice, ale aj zariadenia pre seniorov, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Ukazuje sa, že ani pri dodržaní najvyšších hygienických a bezpečnostných opatrení nedokážeme zabrániť, aby sa vírus do týchto zariadení nedostal. Napriek tomu, že zamestnancov testujeme nad rámec nariadení vlády, a to každý týždeň, napriek tomu, že testujeme klientov a že máme obmedzené návštevy v týchto zariadeniach, v posledných dňoch sa v nich vyskytlo viacero pozitívnych prípadov COVIDu-19. Personál je z dlhých služieb a častých náhrad vyčerpaný a dlhodobé odlúčenie klientov od rodín situáciu robí ešte zložitejšou. 

Chceme vyzvať všetky Bratislavčanky a Bratislavčanov, aby boli obozretní, aby sa vyhli preplneným priestorom, či už nákupným centrám alebo rôznym vianočným trhom, ktoré v niektorých častiach mesta vznikli aj v tejto náročnej situácii. Všade tam, kde to je v našich silách, sme vyzvali na sprísnenie režimu. Zároveň Stará tržnica, kde prebieha lokálny vianočný trh, navýšila personál na kontrolu dodržiavania opatrení, rúšok a odstupov. Pretestovaní budú všetci predajcovia v stánkoch. V priestore pred Tržnicou bude zrušený gastro stánok, kde sa na námestí zvykli vo väčších skupinách zoskupovať ľudia. Rovnako na vianočných trhoch na Tyršáku ich organizátor posilní bezpečnostnú službu, ktorá bude ľudí častejšie upozorňovať na dodržiavanie pravidiel správnych odstupov či dezinfekcie.

Vianoce majú byť sviatky pokoja. V aktuálnej situácii spravme všetko preto, aby sme v našich rodinách odvrátili nebezpečenstvo šírenia vírusu. A to sa nám znovu podarí iba disciplínou a zodpovedným správaním sa voči sebe, svojim blízkym a svojmu okoliu.

Zdroj: www.bratislava.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.