Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vynález z Devínskej pomáha v boji proti koronavírusu.

VIDEO
Dátum: 28.04.2021
Počet videní: 1403
Vynález z Devínskej pomáha v boji proti koronavírusu.

Ako zabrániť nakazeniu v preplnených supermarketoch?

Unikátnu technológiu používajú už aj v parlamente a prezidentskom paláci!

Slovensko vyše roka zápasí s epidémiou koronavírusu. Vláda hneď v počiatku zaviedla viacero prísnych epidemických opatrení s cieľom zabrániť počtu nakazených. Viacero prevádzok muselo svoju činnosť obmedziť a tak Slovákom zostali otvorené iba supermarkety, ktoré zobrali útokom.

Ako však zabrániť nakazeniu v preplnených supermarketoch?

_HMH5037

Firma GastroMarket Linorex z Devínskej Novej Vsi prišla s revolučným riešením. Vytvorili koncept ochrany a hygieny, ktorá ušetrí spoločnostiam prevádzkové náklady a znižuje riziko šírenia vírusu.

Ako samotní výrobcovia prezentujú, jedná sa o maximálnu bezpečnosť vďaka 4-stupňovému systému kontrolných funkcií. Devínskonovoveská firma, ktorá sa zameriava na výrobu gastrozariadení, vyvinula inteligentný vstupný terminál, ktorý plní 4 základné funkcie. Jedná sa o detekciu a kontrolu rúška v priestore, meranie teploty s medicínskym IR senzorom. Dezinfekcia je pri tomto type prístroja samozrejmosťou a v neposlednom rade počíta zákazníkov v prevádzke, aby prevádzky v jednom okamihu neprekročili koncentráciu - jeden zákazník na 15 m2 z predajnej plochy. Vo viacerých podnikoch tento prístroj už nahradil človeka, ktorý musel pri prísnych epidemických opatreniach regulovať počet ľudí v priestore, či merať teplotu zákazníkom pri vstupe.

Sedem kusov vstupného terminálu Elisan, ktorý nemá na Slovensku obdoby, už používajú aj poslanci v parlamente a nie je žiadnym tajomstvom, že ho využíva aj naša pani prezidentka Zuzana Čaputová v Grasalkovičovom paláci, čo potvrdzuje cieľavedomosť a šikovnosť zamestnancov firmy z našej mestskej časti.

Viac o tomto systéme na zabezpečenie hygienických opatrení v prevádzkach, sa dozviete vo videu. 

Text: Miroslav Vallo

Foto: Helena Jankovičová

 

Video