Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bojová porada lovcov v teréne

GALÉRIA
Dátum: 29.05.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1499
Bojová porada lovcov v teréne

Experiment - na jednom liahnisku sme zasiahli, na druhom nie. Výsledok!

Centrála Protikomárích Síl: Bojová porada v teréne mala všetko - dážď, larvičky s krížikmi v očiach, miestami ľstivé preživšie larvičky bez týchto krížikov, bažiny, brodenie, buriny, sírovce, lány pŕhľavy a napokon aj západ slnka.

_HMH8603

Malé zhrnutie. Školenie prebiehalo v rôznych častiach mesta v skupinách po 10 – 25 dobrovoľníkov. Školitelia ukázali dobrovoľníkom larvy komárov v rôznych vývinových štádiách ako aj určité typy liahnísk.
Samotných školiteľov školil dlhoročný, obetavý lovec komárov, doc. RNDr. Nasir Ahmad Jalili, CSc., MPH, parazitológ z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

_HMH8686

Nasir Jalili: Dobrovoľníci sa sami rozhodujú, kedy a kam pôjdu, keďže nemajú povinnosť byť stále v teréne. Mojou povinnosťou je pravidelné monitorovanie a hlásenie kalamitného stavu plus poradenstvo. Rozumiem patogénom, ktoré prenášajú choroby a pod.
Bratislava je podľa výskytu komárov rozdelená do 17 častí, ale z hľadiska výskytu kalamitných komárov môžeme povedať, že len niektoré z nich patria medzi najzraniteľnejšie. Do tejto skupiny patrí aj Devínska Nová Ves a Devín a niekedy aj Karolová Ves. Ďalej môžem spomenúť Petržalku, Rusovce, či Raču pre mnohé liahniská v močiaroch, napríklad na Žabom Majeri.

_HMH8689

Centrála Protikomárích Síl: Čo sa nám napríklad podarilo?
Jeden obrázok za 1000 slov, ale pre istotu obrázok pretlmočíme aj do slov. Na obrázku vidíte vzorky z dvoch menších liahnísk, ktoré sú hneď vedľa seba. Využili sme ich na experiment - na jednom liahnisku sme zasiahli, na druhom nie a porovnali sme ich stav.

Výborný výsledok!

_HMH8651

Pozásahovú kontrolu sme počas porady vykonali na viacerých liahniskách. Na mnohých bol výsledok presne podľa našich prianí a tam, kde naše priania neboli splnené, zasiahneme opakovane. Spolu s dodávateľom, ejkejej pechotou, preveríme, čo zapríčinilo to, že na niektorých liahniskách je potrebné zásah zopakovať. Pretože priania si treba plniť!

_HMH8652

Nasir Jalili: Na vašu otázku, či bude projekt úspešný alebo nie je priskoro odpovedať. Veľa závisí od aplikácie BTI a od dodržania odporúčaní.
Podľa mojich zistení, v rámci DNV, v závislosti od typu liahnísk, bola účinnosť látky dobrá a niekde výborná.
Každopádne, dobrovoľníci, teda tí, ktorí sa problematike budú venovať s plným nasadením, budú veľmi nápomocní, keďže v rovnakom čase môžu nahlásiť výskyt lariev z rôznych typov biotopov.
Problém môže nastať v teplých mesiacoch, po výdatných a neutíchajúcich dažďoch a následného oteplenia. Vtedy sa komáre môžu liahnuť aj v lesoch a naraz vo všetkých častiach  DNV, čiže okrem inundovaného územia Moravy aj na Devínskej Kobyle. Firma, ktorá aplikuje BTI, musí v takomto čase zabezpečiť dostatok kvalifikovaných zamestnancov, oprávnených na aplikáciu larvicídu.
Keďže v DNV sa nachádzajú aj chránené územia a v niektorých sa nesmie aplikovať BTI, všetky komáre sa zničiť nikomu nepodarí.

Cieľom aplikácie BTI je znížiť výskyt komárov na znesiteľnú úroveň, nie ich úplne vyhubiť.

_HMH8717

Látku BTI larvy komárov príjmu ako potravu a tá im spôsobí prasknutie čriev. BTI neúčinkuje na kukly komárov, pretože tie už neprijímajú potravu. Počet generácií kalamitných druhov komárov sú 3 - 4 generácie za jeden rok! To znamená, že keď teraz zničíme dve larvy, za predpokladu, že jedna z nich je samička, tak hypoteticky zničíme 50 komárov a v ďalšej vlne 2500 samičiek komárov. Počet kladenia vajíčok závisí od druhov komárov.  Vajíčka sú schopné v zemi prežiť 7 rokov pokiaľ nepríde tá ich záplavová voda.
Aplikácia BTI si vyžaduje určitú skúsenosť a v prípade záplav veľkého územia dostatok ľudí, potrebnú starostlivosť a dodržanie určenej koncentrácie latky. Uvediem príklad:  v plytkej vode  bez porastov larvy ľahšie zničíme ako vo veľkom, niekoľko hektárovom liahnisku  s porastom a špinavou vodou, kde  je treba aplikovať oveľa väčšie množstvo BTI

Musíme monitorovať výskyt všetkých typov liahnísk komárov (periodických a stálych) nielen v katastri niektorých obcí okresu, ale  v celom okrese (aj v susedných okresoch) minimálne raz za 10 dní a v prípade záplav častejšie.

_HMH8725

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.