Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Obnovenie enviromentálnej výučby

Dátum: 11.06.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1118
Obnovenie enviromentálnej výučby

Deti z miestnych základných a materských škôl opäť trávia čas na vzduchu a učia sa o okolitej prírode priamo v teréne.

Mnohé vzácne lokality trpia neohľaduplným správaním sa niektorých návštevníkov. MČ Bratislava-Devínska Nová Ves sa snaží všetkými dostupnými spôsobmi robiť osvetu a informovať ľudí o jedinečnosti lokality a tamojšej fauny a flóry. Enviromentálna výchova najmladších Devínskonovovešťanov je dobrým krokom za týmto cieľom. V rámci programu Interreg SK-AT a projektu „3E Morava Nature” otvorila naša mestská časť v roku 2019 ekologickú inštitúciu Ekocentrum – Turistická informačná kancelária Bratislava-Devínska Nová Ves (ďalej „Ekocentrum”), ktoré funguje vďaka podpore Európskej únie MIRRI SR a v neposlednom rade vďaka našej mestskej časti. 

Starosta Dárius Krajčír: „Sme si vedomí toho, že verejná osveta o ochrane prírody je dlhodobý proces. Proces, ktorý by mal byť podchytený od základných stupňov vzdelávania. Preto sme radi, že deti miestnych materských a základných škôl majú možnosť ekologicky zameraného vzdelávania od najmladšieho veku prostredníctvom workshopov a výletov, ktoré za normálnych okolností absolvujú v našom Ekocentre."

Pilotný program ekovzdelávania bol otvorený pre materské a základné školy v našej mestskej časti. Koncom apríla sa obnovili vychádzky, ktoré deti absolvujú s ekolektorkou Natáliou Lipovou v lokalitách Devínskej Kobyly. Ide o vychádzky počas vyučovacieho procesu, počas ktorých sa deti dozvedajú zaujímavé informácie o živočíchoch a rastlinách priamo v teréne. Niektorí mali v uplynulých týždňoch šťastie a príležitosť pozorovať vtáka včelárika priamo v jeho habitate. Program ekovzdelávania bude od septembra 2021 otvorený aj pre škôlky a školy zo širšieho okolia.

Natália Lipová, enviromentalistka: „Na výlety na Devínsku Kobylu sa netešia len deti, ale aj pani učiteľky. Víkend pred rozbehnutím výučby prileteli včeláriky na svoje hniezdisko na Pieskovci (Sandbergu), takže sme sa s deťmi veľa rozprávali práve o nich. Na jednu kolóniu sa pozeráme zdola nahor a na druhú naopak. Je to perfektný zážitok pre každého. Exkurzie prebiehajú za pekného počasia. Za dobrej viditeľnosti sa deti môžu pozrieť na predhorie Álp aj so Schneebergom. Okrem iného mám pre deti pripravené aj vzorky exkrementov rôznych druhov zvierat. Počas aktivity deti hádajú, komu patrí ktorý druh trusu a čím sa živočích živí.” 

WhatsApp_Image_2021-06-10_at_11.22.06

WhatsApp_Image_2021-06-10_at_11.22.11

WhatsApp_Image_2021-06-10_at_11.22.19

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.