Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

OSLAVY DŇA OBCE

GALÉRIA Facebook
Dátum: 07.10.2021
Počet videní: 5255
OSLAVY DŇA  OBCE

570. výročie prvej zmienky o Devínskej Novej Vsi si pripomenú jej obyvatelia nádherným programom, ktorý potrvá od piatka 8. 10. 2021 do nedele 10. 10. 2021. Program v sebe ukrýva množstvo symbolov, ktoré vyjadrujú spojenie minulého a súčasného života v Devínskej Novej Vsi. V Múzeu kultúry Chorvátov bude vystavený vzácny archívny dokument, ktorý je prvou písomnou zmienkou o Devínskej Novej Vsi. Vyvrcholením osláv Dňa obce bude ocenenie osobností Devínskej Novej Vsi, Devínskonovoveskou holubicou. Devínskonovovešťania, vidíme sa na oslavách Dňa obce!

PLAGAT_DNI_OBCE2_PROGRAM_5

 

PIATOK 8. 10. 2021
14.00 h
Sadenie stromov na Istrijskej ulici v okolí Múzea kultúry Chorvátov. Sadiť budeme lipu, platan a olivovník - stromy, ktoré sú odkazom na devínskonovoveskú históriu.

SOBOTA 9. 10. 2021
8.00
Inštalácia diela  Erb Devínskej Novej Vsi od Braňa Pokorného.  Dielo bude osadené na Istrijskej ulici, s orientáciou na ulicu Na mýte, smerom do Rakúska. Je  zhotovené zo starého náradia, ktoré darovali obyvatelia Devínskej Novej Vsi. 

12.00 - 17.00 h
Vystavenie originálneho dokumentu z roku 1451, obsahujúceho prvú písomnú zmienku o Devínskej Novej Vsi, v Múzeu kultúry Chorvátov na Istrijskej ulici. Jedinečná príležitosť vidieť listinu, ktorou Ján Huňady poďakoval Bratislavčanom za statočnú obranu mesta. 

09.16 - 10.56 h 
11. 25 - 13.21 h
Jazda nostalgickým vlakom zo železničnej stanice Devínska Nová Ves do Kuchyne na Záhorí, a späť. Devínska Nová Ves má jednu z najstarších železníc, ktorá fungovala na tomto území. Jazda vlakom je zdarma. Kapacita vlaku je 48 osôb.

11.00 – 15.00 h  
Jablkové hodovanie 
Pre mlsné jazýčky bude na nádvorí knižnice na Istrijskej ulici bohatá ponuka výrobkov z jabĺk. 

Atrakcie na Istrijskej ulici. Koleso a reťazový kolotoč poskytnú nádherné výhľady na Devínsku Novú Ves a jej okolie.

14.00 h
Na Sandbergu sa začína exkurzia po Devínskej Kobyle, ktorú poriada Ekocentrum. Rodiny s deťmi sa môžu prejsť krásnou prírodou
s bohatou históriou.

15.00 h 
Komorné koncerty pod oknami železničnej stanice v Devínskej Novej Vsi, pri Cyklomoste Slobody a na Námestí Jána Kostru. Účinkujú Adventure Strings, Lenka Molčányiová & Miloš Biháry, La Jana & Her Cats. Koncerty sa uskutočnia vďaka podpore BTB (Bratislava Tourist Board - Bratislavská organizácia cestovného ruchu)

18.00 h
Po pamätníkoch Devínskej Novej Vsi
Uctíme si miesta, ktoré poukazujú na historické udalosti a predstavujú kultúrne a duchovné dedičstvo Devínskej Novej Vsi. 

NEDEĽA 10. 10. 2021

 12.00 - 17.00 h
Vystavenie originálneho dokumentu prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi v Múzeu kultúry Chorvátov na Istrijskej ulici

11.00 h
Svätá omša v kostole Ducha Svätého v Devínskej Novej Vsi pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky, spojená s požehnaním zástav Devínskej Novej Vsi a Dobrovoľného hasičského zboru.

Atrakcie na Istrijskej ulici. Koleso a reťazový kolotoč poskytnú nádherné výhľady na Devínsku Novú Ves a jej okolie.

14.51 h (čas štartu je odkazom na rok 1451)
Sprievod  historických vozidiel, veteránov, cez Devínsku Novú Ves, po trase Eisnerova-Istrijská-Opletalova- Jána Jonáša, s krátkym zastavením na Istrijskej ulici. 

Udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica
Vyvrcholením osláv Dňa obce bude udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica významným osobnostiam Devínskej Novej Vsi. 

______________________________________________________________________
*Komorné koncerty sa v prípade nepriaznivého počasia neuskutočnia

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.