Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

S Martinom Nikodýmom nielen o včelách

VIDEO
Dátum: 24.01.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 622
S Martinom Nikodýmom nielen o včelách

Čo všetko včelárstvo obnáša a aké mal zážitky? 

Prečo sa Martin Nikodým rozhodol žiť v susednom Devíne? Pre moderátora Martina Nikodýma toto prostredie a jeho príroda vyžaruje istú energiu. Jeho hobby ale ovplyvnilo aj jeho bývanie. Prostredie musel zrazu prispôsobovať s radosťou včelárstvu. 

Ako sa k včeláreniu dostal? 

Sám chcel pomôcť prostrediu a včelám a rozhodol sa, že to je správne rozhodnutie. Postupne sa spojil aj s miestnym včelárom Dušanom Dedinským a začal chodiť na krúžok. Svoje prvé včielky dostal od včelára v Malackách. Momentálne už má 31 včelých rodín. 

Koľko medu sa môže z úľa získať? 

Nikodým vysvetľuje, že táto otázka zaujíma všetkých a však je to rozdielne. Závisí od uspešnosti roka, do kedy je daždivo, do kedy mrzne. Nikodým spomína na rok 2020 kedy sa spojili včetky nespriaznivé podmienky pre včelárenie. V roku 2020 vyšla veľmi zle jarná znáška, po nej zapršalo do rozkvitnutého agátu, neskôr prišlo ochladenie práve v čase rozkvetu lipy a v rámci teplotných rozdielov a potravy veľa včel práve v tomto roku uhynulo. 

Prezradil aj či mu už ušiel roj. Čo sa potom s rojom robí ak uleti? Samozrejme musí sa chtiť. S včelárením pomáhaju moderátorovi aj jeho deti. Nikodým uzatvoril dohodu aj s novými miestnymi potravinami a dodáva na ich pulty aj svoj med. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.