Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Významné slovenské fosílie na poštových známkach

GALÉRIA
Dátum: 20.09.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 1063
Významné slovenské fosílie na poštových známkach

nájdené na Devínskej Kobyle 

Devínska Kobyla je najvýznamnejšou paleontologickou lokalitou nie len na Slovensku

Významnou je aj v Európe a v niektorých ohľadoch aj na svete. Okrem všeobecne známeho Sandbergu, patrí medzi významné lokality aj Bonanza. Nachádza sa na severnom okraji Devínskej Kobyly, medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou. 

DJI_0912

Bonanza

Táto oblasť predstavuje trhlina v druhohorných vápencoch, ktorá je vyplnená morskými sedimentami mladších treťohôr. Z náleziska boli opísané nálezy vzácnej fauny a flóry morských a suchozemských stavovcov.

Našiel sa tuleň

Jedným zo živočíchov obývajúcich toto prostredie bol tuleň Devinophoca claytoni. Z evolučného hľadiska predstavuje veľmi významný element reprezentujúci primitívnu skupinu tuleňov, ktorá je považovaná za predchodcov všetkých dnešných tuleňov s pôvodom na Devínskej Kobyle. 

DSC3654b_Devinophoca-claytoni-A4-suchý-pastel

Umelecká rekonštrukcia tuleňa Devinophoca claytoni. Suchý pastel, autor Ivana Koubová Zdroj: archív I. Koubovej. Zdroj: Ústav vied o Zemi SAV v.v.i.

Tento významný endemický druh má potvrdený výskyt len na Devínskej Kobyle v lokalite Bonzana. Na základe morfológie lepky sa predpokladá, že sa živil mäkkýšmi a kôrovcami. Fosília holotypovej lebky tuleňa je uložená v zbierkach Slovenského národného múzea - Prírodovedného múzea v Bratislave a patrí medzi najvzácnejšie paleontologické zbierkové položky.

image00018

Poštová filatelistická služba (POFIS) sa na základe námetu od Ústavu vied o Zemi SAV, po prerokovaní a schválení známkovou komisiou, rozhodla zobraziť výnimočný nález na poštovej známke s nominálnou hodnotou 0,75 €. 

Inaugurácia poštovej známky v SNM - Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku, v Devínskej Novej Vsi

Malej slávnosti sa zúčastnili okrem zástupcov organizátorov zo Slovenskej pošty, Zväzu slovenských filatelistov, múzeí, Mestskej časti Devínska Nová Ves, filatelistických klubov, Ústavu vied o Zemi SAV, Geoparku Malé Karpaty a Paleoklubu aj tí, ktorí stáli za nálezom tulenej lebky – objaviteľ Štefan Meszároš a spoluautor odborného opisu lokality a nálezu – emeritný profesor Peter Holec z Prírodovedeckej fakulty UK. Prítomní účastníci z radov filatelistov radi využili možnosť získať podpis aj od autorov známok – autora výtvarného návrhu známok a hárčeka – akad. mal. Karola Felixa, rytca známok a hárčeka – Františka Horniaka a autora inauguračnej pečiatky Adriana Ferdu. Inaugurácie sa zúčastnila aj odborná pracovníčka z Ústavu vied o Zemi SAV – Ivana Koubová, ktorá je aj vynikajúcou ilustrátorkou. Jej rekonštrukcie paleoprostredia pobrežia a mora v oblasti Devínskej Kobyly boli použité na špeciálnych pohľadniciach – carte maximum.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.