Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

S MUDr. Elenou Prokopovou o koronavíruse medzi deťmi

VIDEO
Dátum: 02.02.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 722
S MUDr. Elenou Prokopovou o koronavíruse medzi deťmi

Ako deti ochrániť a dbať na prevenciu? 

MUDr. Elena Prokopová si nemyslí, že vieme nejako špeciálne ochrániť deti pred vlnou omikronu. Nakaziť sa človek môže od kohokoľvek. Od človeka, ktorý je očkovaný, od človeka, ktorý nejaví žiadne známky infekčnosti. U detí sa ochorenie prejavuje podobne ako chrípka, alebo iná vyróza. U detí sa málokedy stretávame so stratou čuchu alebo chuti, častejšími príznakmi sú bolesti brucha a hnačky. 

Po prekonaní Covidu u detí sa prejavuje postcovidové ochorenie PIMS. Toto ochorenie vzniká 3 - 6 týždňov po prekonaní akútneho ochorenia covidu. Je to autoimunitné ochorenie prejávujúce sa vysokými horúčkami, únavou, apatiou, zápalom spojiviek, kožnými problémami ako popraskaním pier, prípadne vyrážka na tele, vracanie a hnačky. 

V prípade pozitívneho príbuzného je dôležité otestovať dieťa PCR testom. je to dôležité aj kvôli tomu, že podľa nariadenia EÚ je jedine pozitívny PCR test je neskôr dôkazom na potvrdenie prekonania ochorenia Covid 19. Ak dieťa potvrdenie má, nemusí ísť opätovne do karantény. 

Je dôležité dbať aj na prevenciu. Dodržiavajte zdravý životný štýl, vyhýbajte sa miestam, kde je veľké množstvo ľudí, majte vyváženú stravu a dostatočý spánok. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.