Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chýbajú vám kultúrne zážitky?

Dátum: 13.04.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 825
Chýbajú vám kultúrne zážitky?

Kultúra v online priestore na zaujímavé témy: program Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS)

História okolo nás

Ženy v histórii

maxresdefault

Online prednáška o histórii práv žien sa koná v živom vysielaní v utorok 13. apríla o 15.00 h (DNES).

Pravidelný cyklus prednášok Múzea dejín mesta Tisíc rokov histórie bol premenovaný na História okolo nás.

V rámci tohto cyklu bude streamovaná prvá prednáška Ženy v histórii, ktorá bude venovaná téme žien a ich práv. Na prednáške PhDr. Tünde Lengyelová, CSc. z Historického ústavu SAV objasní tvrdenie, že ženy boli v minulosti bezprávne.

 

Klarisky Diškurz

Aktuálne spoločenské témy v neobvyklom priestore

Picture1_7

Klarisky Diškurz na tému očkovania môžete v premiére sledovať v stredu, 14. apríla o 20.30 h na Facebooku BKIS, na Facebooku hlavného mesta Bratislava a Facebooku mediálneho partnera - Denníka N TU.

Prvé aprílové vysielanie Klarisky Diškurz chce pozornosť divákov upriamiť na problematiku očkovania proti Covid 19. Fundované odpovede na  vysoko aktuálnu tému a otázky o fungovaní a procese schvaľovania vakcín, o ich dostupnosti, účinnosti aj bezpečnosti a o rozdieloch medzi nimi zodpovedajú rešpektovaní odborníci. Tému predstavia aj z pohľadu hlavného mesta, dozviete sa, aký význam má očkovanie pre život v meste, aké má Bratislava priority v očkovaní vo vzťahu k zloženiu svojich obyvateľov, čo môže urobiť, aby ich podporila a prečo je dôležité najskôr zaočkovať najzraniteľnejšiu skupinu - starších a chorých obyvateľov.

Moderátor Martin Staňo privíta hostí: epidemiologičku  Zuzanu Krištúfkovú, virológa z Biomedicínskeho centra SAV  Juraja Kopáčeka, zdravotnú sestru z očkovacieho centra Zuzanu Weiserovú, 1. námestníčku primátora hlavného mesta Bratislavy Tatianu Kratochvílovú, ale aj známu hereckú osobnosť Kamilu Magálovú, ktorá vysvetlí, prečo sa zapojila do kampane na podporu očkovania proti Covid 19.                 
Živú diskusiu vynikajúco doplnia hudobní hostia. Vystúpi legenda slovenského jazzového a bluesového spevu - Peter Lipa, ale aj už spomínaná  Zuzana Weiserová, ktorá okrem toho, že je zdravotná sestra, je aj talentovaná operná speváčka. Pozoruhodné bude určite vystúpenie osemročnej klaviristky Kotoko Takine zo Základnej umeleckej školy Miloša Ruppeldta v Bratislave.

 

Hry v DPOH

O vede, živote na Marse a globálnom otepľovaní

Hry_v_DPOH

Existuje život na Marse? Obávajú sa naši hostia globálneho otepľovania? Aký vzťah majú k prírodným vedám? Aj tieto témy bude moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová rozoberať s vedátorom Samuelom Kováčikom a mladou herečkou Andreou Sabovou v druhej časti talkshow Hry v DPOH s podtitulom Je vesmír hrou náhody?

Herečka z MatFyzu a mladý popularizátor vedy

V prvom diele novej diskusnej talkshow z dielne Bratislavského kultúrneho a informačného strediska s názvom - Hry v DPOH sa moderátorka rozprávala o vzťahu k umeleckej výchove s herečkou Zuzanou Fialovou a riaditeľom festivalu Konvergencie – Jozefom Luptákom. Záznam z talkshow si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=oMnvR5BdvLo

Druhá časť talkshow sa bude niesť v znamení prírodovedy, chémie, fyziky a matematiky. „Prírodné vedy si vyžadujú kvalitného učiteľa, vtedy budú pozitívne prijaté aj u žiakov,“ myslí si jeden z hostí, mladý a úspešný vedátor Samuel Kováčik, absolvent teoretickej fyziky na bratislavskej Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Samuel dnes pôsobí na výskumnom inštitúte v Dubline. Okrem vedeckej činnosti sa snaží spopularizovať a vysvetliť vedu laickej verejnosti, ale aj vyvracať hoaxy na sociálnych sieťach, ktorých je práve počas pandémie koronavírusu neúrekom.

O vzťahu k prírodným vedám, ale aj o tom, ako sa zo študentky matematiky a deskriptívnej geometrie stala herečka, porozpráva sympatická Andrea Sabová. Nielen o globálnom otepľovaní zahrá hudobný hosť – kapela S Hudbou Vesmírnou. „Nikdy som nemala bohvieaký vzťah k mnohým predmetom a teraz, ako dospelá, si hovorím, že možno by stačilo, aby mi niekto o fyzike prednášal s takým nadšením, ako o nej hovoria naši hostia,“ hovorí na margo prírodných vied Zuzana Kovačič Hanzelová, známa najmä z politických relácií. „Hry v DPOH ma veľmi zaujali. Je to formát, kde sa nikto s nikým neháda, a so záujmom človek počúva príbehy zaujímavých ľudí,“ dodáva skúsená moderátorka.

Príbeh Andrey Sabovej a Samuela Kováčika si môžete pozrieť v premiére talkshow Hry v DPOH už 18. apríla o 19.00 h online na Facebooku Divadla P. O. Hviezdoslava, hlavného mesta Bratislava a mediálneho partnera - Denníka N TU.

Zdroj: www.bkis.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.