Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Školenie dobrovoľníkov

GALÉRIA
Dátum: 19.05.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1999
Školenie dobrovoľníkov

Prebehlo školenie BOZP, rozdali sa žufanky a zrealizoval monitor liahnísk

Tomáš Troško, koordinátor projektu Lovci komárov,  privítal dobrovoľníkov a zdôraznil ich neoceniteľnú pomoc, ktorú nenahradí žiadny elektronický systém. Okrem iného prezentoval cieľ do budúcnosti, ktorým je vytvoriť selektívny informačný systém s efektívnym mapovaním liahnísk. Momentálne máme 1050 označených liahnísk.

_HMH8194

Profesor Nasir Jalili predstavil našu oblasť ako "raj komárov", čiže najrizikovejšiu oblasť výskytu komárov v Bratislave. Ide hlavne o kalamitných komárov a v týchto dňoch  sa už hojne  liahnu ich larvy. 

_HMH8261

Dobrovoľníci sa dozvedeli, kde všade sa liahniská komárov môžu vyskytovať, ako vyzerajú larvy komárov v prvom a druhom štádiu vývoja, kedy je ideálny zásah prostriedkom BTI.

Tomáš Troško predstavil funkčnosť aplikácie monitorovania výskytu komárov. 

Mapa aplikácie obsahuje farby a čísla. 

Čísla:

Čísla predstavujú počet dní, kedy v danej oblasti prebehol monitoring.  Ideálne je monitoring zopakovať najneskôr do 10 dní od toho predchádzajúceho.

Farby:

červené označenie liahnísk znamená, že je potrebná aplikácia BTI

zelené liahniská sú monitorované, ale nepotrebujú zásah (menej ako 7 lariev na jednu žufanku)

sivé označenie liahnísk znamená, že v nich prebehla aplikácia BTI

žltá farba predstavuje nezmapované územia

V súčasnosti sa zadané liahniská ešte verifikujú, pokiaľ sa dobrovoľníci naučia zodpovedne rozpoznávať larvy a označiť liahniská na mape.

Naše liahniská v oblasti rieky Moravy sú už na mape vyznačené červenou farbou a práve dnes v nich bude aplikovaný prostriedok BTI.

_HMH8283

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.