Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Devínske ríbezľové vinobranie už tento víkend

Dátum: 02.09.2021
Autor: Admin
Počet videní: 4561
Devínske ríbezľové vinobranie už tento víkend

Devínske ríbezľové vinobranie sa bude konať už 4. septembra 2021.

erb2017_16a6d0_xs

Mestské časti Bratislava-Devín a Bratislava-Devínska Nová Ves v spolupráci s Devínskym spolkom vinárov a vinohradníkov OZ a spoločnosťou THEBENER spol. s r. o. dnes oznámili, že už o mesiac, v sobotu 4. septembra 2021, sa v areáli Devínskeho trhoviska a vínneho trhu pod Devínskym hradom bude konať Devínske ríbezľové vinobranie.

Na tomto obľúbenom podujatí bude návštevníkom k dispozícii hroznový a aj ríbezľový burčiak, špeciality domácich výrobcov, produkcia zaujímavých lokálnych aj zahraničných vinárov a kultivovaný hudobný program. Samozrejme, nebudú chýbať vynikajúce kulinárske špeciality, zamerané na čierne i červené ríbezle. Na rozdiel od iných podobných podujatí organizátori stavili viac na kvalitu než masovosť a produkty všetkých dodávateľov individuálne overili. Podobná taktika bola zvolená pri výbere sprievodného hudobného a kultúrneho programu.

Devín je starobylé vinárske mestečko s históriou vinohradníctva siahajúcou do 2. st. p. n. l. V stredoveku vraj bolo devínske víno výnimočne dobré a vychýrené, takže ho v roku 1688 cisár Leopold dovolil predávať v sudoch pod ochrannou známkou. Zaslúžili sa o to najmä výborné prírodné podmienky - mimoriadne vhodné podložie, ideálna orientácia svahov Devínskej Kobyly na juhozápad a blízkosť veľkej rieky Dunaj, ktoré z Devínskej Kobyly robia jedinečný vinársky terroir.

Od roku 1921 sa Devín stal široko-ďaleko známy aj novým druhom vína – ríbezľovým. O vznik tohto regionálneho fenoménu sa zaslúžil Devínčan Alois Sonntag, ktorý využil prebytok ríbezlí pestovaných na Devínskej Kobyle a založil veľkovýrobu ríbezľového vína, ktoré sa rýchlo stalo tradičnou regionálnou špecialitou. Na vinobraní si pripomenieme
100. výročie tohto výnimočného gastropríbehu.

Vinobrania patria už dávno medzi tradičné spoločenské podujatia vinárskych obcí a miest v našom regióne. V posledných rokoch je vinobranie organizované spoločne so sesterskou mestskou časťou Devínskou Novou Vsou so spoluúčasťou Devínskeho spolku vinárov a vinohradníkov a aktívnymi miestnymi vinármi. Vinári organizovali aj rad ďalších podujatí – festival Vína Devína a od roku 2016 aj „ríbezľové vinobranie“ v polovici júla pod názvom Ríbezľový Devín.

Po neželanom útlme spoločenských podujatí od jari 2020 je tohtoročné Devínske ríbezľové vinobranie spojením týchto už tradičných podujatí a bude sa konať hneď na začiatku jesennej sezóny 4. septembra. 2021 v areáli Devínskeho trhoviska a vínneho trhu pod Devínskym hradom.

Veríme, že Devínske ríbezľové vinobranie bude príjemným štartom do víru ďalších jesenných vinobraní, gastrofestivalov a podobných podujatí.

 

Devínske_vinobranie_1000x1000

Zdroj. TS vinárstvo THEBENER

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.