Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Knižnice vyrobené zo stromčekov sa vrátia späť Bratislave

Dátum: 21.03.2023
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 649
5 min. čítania
Knižnice vyrobené zo stromčekov sa vrátia späť Bratislave

Vyzbierané vianočné stromčeky sa vrátia Bratislave v podobe recyklovaných knižníc. 150 kusov poslúži organizáciám venujúcim sa deťom, seniorom či ľuďom bez domova.

 

Hlavné mesto, Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Komunálny podnik, spoločnosť BUČINA EKO a nábytkárska spoločnosť IKEA spojili sily v projekte zberu tohtoročných vianočných stromčekov. Za necelé dva mesiace odložili Bratislavčanky a Bratislavčania do ohrádok približne 43 000 stromčekov v hmotnosti 237 ton, čo prekonalo minuloročné čísla. Stromčeky boli materiálovo zhodnotené na drevotriesku a následne sa z nich vyrobili knižnice. 150 kusov týchto recyklovaných knižníc naplnených knihami z KOLO – Bratislavského centra opätovného použitia sa vrátia späť Bratislave.

Už tri roky sa v Bratislave zbierajú živé vianočné stromčeky, ktoré následne putujú na materiálové zhodnotenie. Za uplynulé sezóny fungovania projektu sa podarilo zhodnotiť približne 110 000 živých vianočných stromčekov v hmotnosti viac ako 600 ton. Prvé dve sezóny z nich vznikol kompost, tentokrát sa premieňajú na knižnice.

 

Tento rok bol v objeme vyzbieraných a spracovaných stromčekov doposiaľ najúspešnejší

Zber živých stromčekov prebiehal od 4. januára do 25. februára. Počas tohto obdobia sa podarilo prostredníctvom 800 drevených ohrádok rozmiestnených po celom hlavnom meste vyzbierať približne 43 000 stromčekov v hmotnosti 237 ton.

„V prvých týždňoch zberu sme posilnili zvozy, čo pomohlo maximalizovať počet vyzbieraných stromčekov a výrazne minimalizovať podnety k plným či znečisteným ohrádkam. Od konca februára do polovice marca prebehla deinštalácia drevených ohrádok. Uložili sme ich na sezónny spánok, aby opätovne poslúžili aj o rok,“ dodáva Martina Čechová –  manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

 

Knižnice vyrobené zo stromčekov sa vrátia späť Bratislave

Magistrát hlavného mesta, OLO, Komunálny podnik, spoločnosť BUČINA EKO a nábytkárska spoločnosť IKEA daruje 150 knižníc organizáciám venujúcim sa deťom, seniorom či ľuďom bez domova. „Ďakujem všetkým obyvateľkám a obyvateľom, ktorí po sviatkoch využili naše ohrádky a dali svojmu vianočnému stromčeku druhú šancu. Vyzbierali sme ich obrovské množstvo a vďaka spolupráci s partnermi ich premieňame na knižnice. Naplnené knihami z KOLO ich budeme počas jarných mesiacov distribuovať najrôznejším občianskym združeniam a neziskovým organizáciám, čo dáva celému projektu nový rozmer,“ uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

„Vyrobiť z vianočného stromčeka nový kus nábytku, knižnicu BILLY, je unikátna myšlienka. Vďaka zanieteniu ľudí v zúčastnených mestských organizáciách, IKEA a IKEA Industry sa ju podarilo rozšíriť na územie celého hlavného mesta. Táto zmysluplná spolupráca podporuje našu víziu cirkulárnej spoločnosti, preto sa z nej veľmi tešíme,” zhodnotila Lucia Klečková, riaditeľka IKEA Bratislava.

 

Bratislava má niekoľko cirkulárnych projektov, v ktorých je odpad zdrojom

Magistrát hlavného mesta v spolupráci s mestskou spoločnosťou OLO realizuje niekoľko rozmanitých projektov, ktoré vedú Bratislavu k cirkularite. Stromčeky sa menia na knižnice, kuchynské zvyšky na elektrinu, bioplyn a hodnotný biouhlíkový substrát. Zariadenie na energetické využitie odpadu (ZEVO) je vo fáze finalizácie projektu KVET (Kombinovaná výroba elektriny a tepla) - pripojenia na MH teplárenský holding. Vďaka tomuto kroku sa môže energia z odpadov premeniť na teplo pre časť bratislavských domácností.

 Zdroj: TS Odvoz a likvidácia odpadu, a.s.

 

vizuál_1080x1080_stromceky_2022_2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.