Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odborné usmernenie pre správcov bytových domov

Dátum: 10.04.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1178
Odborné usmernenie pre správcov bytových domov

Správcovia bytových domov, venujte prosím pozornosť usmerneniu odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR.  Týka sa upratovania spoločných priestorov v bytových domoch.

Vážení správcovia bytových domov v Devínskej Novej Vsi, 

venujte prosím pozornosť usmerneniu odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. Týka sa upratovania spoločných priestorov v bytových domoch.

V prípade výskytu prípadu ochorenia COVID-19 v bytovom dome sa odporúča vykonávať v spoločných priestoroch obvyklé upratovanie s využitím vody a domácich čistiacich prostriedkov. Plochy a povrchy, ktorých sa osoby častejšie dotýkajú, napr. kľučky, madlá, dotykové plochy zábradlia schodiska, tlačidlá, výťahy a pod. sa po vyčistení neutrálnym čistiacim prostriedkom odporúča dezinfikovať s využitím bežne dostupných dezinfekčných prostriedkov na báze 0,1% až 0,5% roztoku chlórnanu sodného.

V prípade, ak by čistený povrch mohol byť takýmto prostredkami poškodený, odporúča sa využitie 70% etanolu. Zabezpečenie čistenia spoločných priestorov bytového domu by malo zabezpečiť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, resp. správca bytového domu. Pri súčasnej epidemiologickej situácii je mimoriadne dôležité dbať na dodržiavanie dôkladnej hygieny rúk – časté umývanie mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 20 sekúnd, prípadne použitím dezinfekčných prípravkov na ruky na báze min. 60% alkoholu, ak nie je voda a mydlo k dispozícii. Rovnako je dôležité nedotýkať sa tváre neumytými rukami.

Stanovisko pripravil: Odbor hygieny životného prostredia ÚVZ SR