Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Časté otázky o celoplošnom testovaní na COVID-19

Dátum: 29.10.2020
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 3876
Časté otázky o celoplošnom testovaní na COVID-19

Časté otázky o celoplošnom testovaní na COVID-19

 

Platia počas testovania v DNV vyhradené časy podľa abecedy alebo ulíc?

Nie, pri testovaní neplatí abecedný zoznam, ani zoznam ulíc. Otestovať sa môžete dať v ktoromkoľvek čase, ktorý vám vyhovuje, a na ktoromkoľvek odbernom mieste. Odberné miesta sú otvorené počas soboty 31. 10. a nedele 1. 11. od 7.00 – 12.00; od 13.00 do 17.00 h a od 17.30 do 22.00 h (posledné stery o 21.30 h).

 

Musia ísť na testovanie aj seniori nad 65 rokov a chronicky chorí?

Osoby nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť celoplošného testovania za predpokladu, že plánujú zostať v domácej karanténe. V opačnom prípade musia pretestovanie antigénovým testom na COVID-19 absolvovať. Neodporúča sa, aby sa testovania zúčastnili osoby s vážnymi chronickými chorobami, ako sú astmatické ochorenia, pacienti trpiaci na onkologické alebo autoimunitné ochorenia, týka sa to aj autistov a pod. Nákup potravín, návšteva lekára a lekárne je možná ako výnimka zo zákazu vychádzania aj bez negatívneho testu.

 

Budú mať pri testovaní prednosť držitelia ŤZP, tehotné ženy, seniori, rodičia s deťmi?

Oficiálne nebolo prijaté žiadne opatrenie na uprednostňovanie týchto skupín. Očakáva sa však, že verejnosť bude voči takýmto ľuďom ústretová a nebude problém, aby ich uprednostnili pri čakaní na testovanie, najmä pri dlhých radoch. Svedčia o tom aj skúsenosti z testovania na Orave a v Bardejove.

 

Ako sa má človek správať, ak sa u neho objavia zdravotné príznaky, typické pre ochorenie COVID-19 (kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, strata chuti alebo čuchu)? Má ísť cez víkend na testovanie?

V takomto prípade bezpodmienečne zatelefonujte svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý rozhodne, či je vhodné sa zúčastniť na celoplošnom testovaní s antigénovým testom alebo dostanete pokyn ísť na PCR test.

 

Deti, ktoré dovŕšili 10 rokov, ale chodia do 4. ročníka ZŠ, musia ísť na antigénový test? Ak nepôjdu, môžu ísť do školy na vyučovanie?

Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID –19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020 , čiže nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby.

Riaditeľ školy môže akceptovať od rodičov ospravedlnenie na max. 5 vyučovacích dní. V dňoch 2., 6. a 9. novembra sú jesenné prázdniny, tieto dni sa teda neospravedlňujú.

 

Môžem chodiť kočíkovať moje dieťatko, keď sa nedám otestovať?

Kočíkovanie bábätka spadá pod výnimku zo zákazu vychádzania ako „starostlivosť o dieťa“, nevzťahuje sa naň zákaz vychádzania.

 

Som PN. Mám ísť na testovanie?

Ak ste aktuálne PN (pozor, nie v dôsledku podozrenia alebo ochorenia na Covid-19), neplatí pre Vás výnimka z testovania. Je na Vašom zvážení, či sa zúčastníte testovania, alebo bude pre Vás platiť zákaz vychádzania (aktuálne do 8. novembra), ktorý sa môže prekrývať s Vašou PN, a teda s prirodzenou izoláciou.

 

Som jediný z domácnosti, kto pôjde na testovanie. Budem môcť chodiť von aj v období do 8. novembra?

V prípade, ak žijete v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá sa nezúčastní na testovaní, na Vás sa zákaz vychádzania nevzťahuje. Povinnosť karantény sa vzťahuje len na osobu žijúcu v spoločnej domácnosti s pozitívnou osobou. Ak niekto nejde na test, nepozerá sa na neho ako na pozitívneho, len nemá niektoré výnimky z obmedzenia slobody a pohybu.

 

Nevyhovuje mi ísť na testovanie v mieste určenom pre moje trvalé bydlisko. Môžem ísť inam? Budeme mať v DNV možnosť odberu z auta?

Ak Vám nevyhovuje konkrétne odberné miesto, vyhľadajte iné odberné miesto vo Vašom okolí. Odberové miesta povoľuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave a Ozbrojené sily SR. Problém je, že pri tzv. „drive-in“ musia byť zachované prejazdné ulice a vytvorené zázemie pre odberný tím. V DNV sa nenašlo vhodné miesto, spĺňajúce všetky požiadavky. Bude ich však mať zriadené napr. MČ Bratislava-Karlova Ves (pri Iuvente, v Slávičom údolí, v parku SNP a pod mostom Lafranconi).

 

Ako rýchlo sa dozviem výsledok testu?

Vyhodnotenie antigénového testu trvá 15 až 30 minút. Výsledok sa dozviete na mieste a dostanete ho v zalepenej obálke.

 

Čo potrebujem na testovanie?

Občiansky preukaz, kartičku poistenca (pre dieťa), v prípade cudzinca pas. Zároveň platí dodržiavanie pravidla ROR (dezinfekcia rúk, odstup, rúško).

 ⚠️Za účelom eliminácie šírenia ochorenia COVID-19 si treba na odberné miesto priniesť vlastné hygienické vreckovky.

 

Ako zistím, kde čaká na testovanie veľa ľudí?

Mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves zriadila špeciálnu webovú stránku, na ktorej bude pravidelne zverejňovaná aktuálna situácia na jednotlivých odberných miestach formou „Semaforu".

 

Môžem navštíviť na dušičky cintorín? Bude to polícia kontrolovať?

Od soboty 24. októbra do nedele 8. novembra platí na celom Slovensku zákaz vychádzania mimo bydliska. Návšteva cintorínov nie je medzi výnimkami, čiže platí, že aj na „dušičky“ je potrebné zostať doma. Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie vládou SR prijatých opatrení tak, ako doposiaľ, a v prípade zistenia ich porušení bude každý prípad riešiť individuálne.

 

 

Zdroj:

www.somzodpovedny.sk

https://www.minedu.sk/data/att/17732.pdf

https://korona.gov.sk/otazky-a-odpovede/

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.