Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako je na tom sčítanie obyvateľstva v Devínskej Novej Vsi?

VIDEO
Dátum: 17.03.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 971
Ako je na tom sčítanie obyvateľstva v Devínskej Novej Vsi?

Čo prináša elektronické sčítanie obyvateľstva a na koho nezabudnúť?

Kvalitnejšie vzdelanie, zdravie ľudí, vyššia kvalita života a bývania.

To všetko by malo priniesť historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľstva Slovensku ale aj Devínskej Novej Vsi. Na sčítanie má obyvateľ už len 15 dní, do 31. 3. 2021.

K 15. 3. 2021 mala mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves  69,64% sčítaných osôb, čo je 12 319 ľudí.

Informácie zo sčítania poskytujú demografické údaje o obyvateľoch, o vekovej štruktúre a počte detí. Tieto informácie pomáhajú štátu určovať to, ktorý región potrebuje postaviť nové materské či základné školy a s akou kapacitou. 

Informácie zo sčítania poskytujú demografické dáta o vekovej štruktúre obyvateľov. Vďaka nim dokáže štát efektívne nastaviť počet lôžok v nemocniciach v jednotlivých regiónoch, podľa potreby pridať miesta v pôrodnici alebo zvýšiť kapacitu starostlivosti o dlhodobo chorých. 

Údaje zo sčítania o počte obyvateľov slúžia k tomu, aby štát vedel koľko nájomných alebo obecných bytov v danom regióne potrebuje postaviť.

Mestská časť získa prehľad koľko obyvateľov tu býva a zároveň to ovplyvní rozdelovanie finančných prostriedkov od štátu na samosprávu podľa počtu obyvateľov.

Financie sa môžu následne prerozdeliť na projekty, ktoré zlepšujú verejné priestranstvá, základné, materské školy, ihriská a iné.

Čím viac Devínskonovovešťaňov sa sčíta, tým viac bude mať mestská časť prostriedkov pre rozvoj a skvalitnenie života v Devínskej Novej Vsi.

NA KOHO NEZABUDNÚŤ?

DETI

Sčítanie sa týka detí, tým, že je to pre ich lepšiu budúcnosť a tým, že ich sčíta rodič. 

Scitanie_deti

SENIORI

V neposlednom rade sa týka aj seniorov, ktorí môžu s ohľadom na svoj vek mať problém so sčítaním a preto prosíme, aby ste seniorom vo svojim okolí pomohli pri sčítaní.

Sčítaný_FB

Sčítanie obyvateľstva sa koná raz za 10 rokov, tak nepremárnime rok 2021 pre Devínsku Novú Ves.

Podľa zákona č. 223/2019 Z.z. Zákon o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 je pre obyvateľov a zákonných zástupcov povinné.

www.scitanie.sk

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.