Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Volkswagen Slovakia ukončil pandemický rok 2020 s úctyhodnými výsledkami a ziskom veľkej investície

Dátum: 23.04.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1800
Volkswagen Slovakia ukončil pandemický rok 2020 s úctyhodnými výsledkami a ziskom veľkej investície

Spoločnosť Volkswagen Slovakia má za sebou rok, ktorý sa zapíše do jej histórie ako veľmi úspešný.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia má za sebou rok, ktorý sa zapíše do jej histórie ako veľmi úspešný. A to i napriek extrémne náročným globálnym podmienkam, ktoré ešte vyostrila pretrvávajúca epidémia koronavírusu a s ňou spojené negatívne efekty v dodávateľskom reťazci. Dlhodobé snahy o zabezpečenie budúcnosti podniku vyústili do pridelenia výroby novej generácie modelov Volkswagen Passat a ŠKODA SUPERB, ktorých štart produkcie je plánovaný na rok 2023.

V uplynulom roku dosiahla spoločnosť Volkswagen Slovakia obrat vo výške 9,75 mld. eur, čím sa dokázala priblížiť k výsledku z roku 2019, a to i napriek poklesu produkcie v dôsledku epidémie koronavírusu. Zisk pred zdanením predstavuje 278 mil. eur. „Za solídnym obratom s minimálnym medziročným poklesom stojí predovšetkým efektívne riadenie produkcie, zvyšovanie efektivity vo všetkých oblastiach a produkčný mix. Po nepriaznivom prvom polroku 2020 sme sa vrátili do hry vďaka prísnej disciplíne v oblasti nákladov a plnému nasadeniu vo všetkých oblastiach. Za výsledkami minulého roka stojí tvrdá práca a angažovanosť celého tímu, ktorý pracoval v sťažených podmienkach. Za to patrí všetkým kolegyniam a kolegom v mene celého vedenia veľké poďakovanie,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia. Zároveň sa spoločnosti podarilo koncom roka zavŕšiť dlhodobé aktivity smerujúce k zabezpečeniu budúcnosti a získať do najbližších rokov nové investície do výšky 500 mil. eur, ktoré budú smerovať predovšetkým do nábehu produkcie dvoch nových modelov. Mimoriadne úsilie prinieslo podniku tiež ocenenie Fabrika roka a obhájenie titulu „Transformer of the Year“.

Päťtýždňová odstávka v súvislosti s epidémiou koronavírusu sa odzrkadlila na počte vyprodukovaných vozidiel. V roku 2020 bolo v Bratislave vyrobených 309 348 vozidiel piatich koncernových značiek, z čoho tvorili približne 75 % SUV a štvrtinu malé mestské vozidlá. Podiel elektrických a plug-in hybridných vozidiel sa v medziročnom porovnaní zvýšil trojnásobne a tvoril takmer štvrtinu produkcie. Koncom roka odštartovala produkcia v poradí 9. modelu ŠKODA KAROQ, čím bratislavský závod poskytol sesterskej značke doplnkové výrobné kapacity. Najväčšími exportnými trhmi podľa obratu boli vlani Čína (24 %), USA (22 %) a Nemecko (14 %). Najvyšší podiel nakupovaného výrobného materiálu pochádza z Nemecka (37 %), nasledujú slovenskí dodávatelia, u ktorých dosiahla hodnota nakupovaného materiálu pre výrobu vozidiel 2,2 mld. eur (26 %).

V Bratislave bolo vlani vyprodukovaných tiež 96 280 prevodoviek, z martinského závodu odišlo 21,8 mil. komponentov a stupavská Nástrojáreň SK zhotovila 4 700 nástrojov pre výrobné prevádzky.

Dlhodobou prioritou spoločnosti, ktorá v tomto roku oslavuje 30. výročie, je udržateľnosť. Napriek náročnému obdobiu, ktoré poznačilo mnohých zamestnávateľov v krajine, sa podniku podarilo zostať zodpovedným a stabilným zamestnávateľom pre tisícky zamestnancov a ich rodiny. Sociálne výhody pre zamestnancov boli i v tejto zložitej dobe zachované a spoločnosť na ne vynaložila viac ako 20 miliónov eur. Zároveň získala na ešte väčšej dôležitosti v aktuálne platnej kolektívnej zmluve dohodnutá garancia zamestnanosti. Volkswagen Slovakia zamestnáva 11 500 ľudí, z ktorých vyše 40 % pracuje v podniku dlhšie ako 10 rokov. Po oživení svetových trhov je bratislavský závod pripravený prijať do výroby pre montáž vozidiel ďalších približne 400 nových zamestnancov. V súvislosti s pretrvávajúcou epidémiou je však pre udržateľnosť zamestnanosti a produkcie obzvlášť dôležitá flexibilita, ktorej pomáhajú nástroje ako kurzarbeit.

Volkswagen Slovakia sa ako súčasť celosvetového koncernu hlási k Parížskej dohode a prináša svoj významný podiel v oblasti znižovania CO2. Ako priamy účastník globálnych zmien v oblasti elektromobility spoločnosť ukazuje svoje kompetencie a vyrába všetky SUV vozidlá (kompletne produkované v Bratislave) aj s alternatívnym pohonom. V segmente malých mestských áut New Small Family sú plne elektrifikované všetky tri modely. Cieľ stať sa spoločnosťou s neutrálnou uhlíkovou stopou zastrešuje stratégia ZERO IMPACT FACTORY, v rámci ktorej sa už zrealizovalo mnoho úspešných opatrení. V priebehu dnešného Dňa Zeme sa Volkswagen Slovakia zapája do celosvetového koncernového projektu #Project1Hour, ktorého cieľom je venovať jednu hodinu z pracovného času zamestnancov na ochranu životného prostredia a znižovanie vlastnej uhlíkovej stopy.

Zdroj. Volkswagen Slovakia

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.