Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prečo labuť, alebo kačka vo vode v zime neprimrzne?

Dátum: 19.01.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 1190
Prečo labuť, alebo kačka vo vode v zime neprimrzne?

Vodné vtáctvo má veľmi dômyselný obehový systém

Aj vy vídate na rybníku, či jazerách v zime na ľade labute, kačky a iné vodné vtáctvo bez pohnutia? Dohľadové centrum prijíma upozornenia na primrznutie labute v našom rybníku. Máte pocit, že potrebujú pomôcť? Nie je to tak.

Všetko je v poriadku.

Vodné vtáctvo na ľad neprimrzne

Vodné vtáctvo, kačky, labute a iné, majú v tele uchvatný mechanizmus. Môžu kedykoľvek a v akýchkoľvek mrazoch opustiť jazero, či vodnú plochu. K ľadu neprimrznú a dokonca sa pod ich telom doslova topí. 

Lektorka ekocentra Mgr. Natália Lipová PhD. prezradila, že labutiam do nôh prúdi ochladená krv a nedochádza k výmene tepla. "Vtáky majú ľadovo studené nohy. Krv z nôh sa následne otepľuje a taká teplá už prúdi do celého organizmu." Ako to presne funguje? "Cievy v ktorých sa nachádza teplá krv (smerujúca zo srdca do nôh) sa nachádzajú v tesnej blízkosti ciev so studenou krvou idúcou z nôh (ponorených v studenej vode) do tela. Medzi cievami dochádza k výmene tepla. Teplá krv idúca z tela sa ochladzuje, pretože samotné teplo odovzdá studenej krvi. Do nôh sa teda dostáva už studená krv. Medzi vodou a nohame teda nedochádza k výmene tepla a preto vodné vtáctvo vo vode neprimrzne." 

O labute tak nemusíme mať strach. Je fascinujúce, že organizmus labute dokáže regulovať svoju teplotu tak, že k ľadu neprimrzne. 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.