Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Liahniská komárov na záhradke či balkóne

Dátum: 30.04.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 869
Liahniská komárov na záhradke či balkóne

Nechovajme si nepriateľa na vlastnej záhradke!

Stačí pár jednoduchých dobre cielených krokov:

- Neprikryté sudy s vodou na záhradkách sú ideálnym miestom na hromadné liahnutie komárov.
Ako v nich liahnutiu zabrániť?
Vylievajte všetku vodu zo sudov aspoň raz týždenne, aby sa v nich larvy nestihli premeniť na dospelé jedince.
Okrem toho veľmi pomôže, ak tieto sudy zatvoríte – samičky tak nebudú mať šancu do nich naklásť vajíčka.
 
- Tanieriky s vodou pod kvetináčmi sú veľmi vyhľadávanými liahniskami komárov. Samička sem nakladie počas večera stovky vajíčok. Voda je tu plytká, rýchlo sa zohreje, čo je ideálne pre rýchly vývoj lariev. Preto vylievajte pravidelne vodu aj z týchto potenciálnych liahnisk.
 
- Vo vysokej tráve a burine sa drží vysoká vlhkosť a často aj teplota. Práve tu sa komáre liahnu rady a často. Myslite na to pri kosení najmä počas horúcich dní so zrážkami.
 

- Záhradné jazierka. Ak nemajú larvy komárov v jazierku prirodzených predátorov, počas teplých dní sa z takého jazierka môžu vyrojiť hordy komárov. Preto zarybnite svoje jazierko už teraz a k šťastlivému letu získate navyše aj rybičky. Vhodným druhom sú napríklad karasy či červenice.

Na záver nezabúdajme na to, že čokoľvek, do čoho sa môže zbierať voda, je potenciálnym liahniskom. Teda staré pneumatiky, plechovky, či iné harampádí na záhrade ukryte pred zrážkami.
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.