Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Napriek tvrdej práci v Devínskej Novej Vsi komáre štípu

Dátum: 08.06.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1688
Napriek tvrdej práci v Devínskej Novej Vsi komáre štípu

Tieto štípance štípu aj takzvane na duši.

Napriek tvrdej práci v Devínskej Novej Vsi komáre štípu a vieme, že všetkých nás, ktorí na regulácii komárov pracujeme, tieto štípance štípu aj takzvane na duši.

 
Chápeme, že s každým štípancom zintenzívňujeme úvahy o tom, čo sme mohli urobiť lepšie. A chápeme, že ako všeliek sa niekedy v našich úvahách vynára helikoptéra. Hlučná, veľká, akčná. Predstava, že plošná letecká aplikácia na celom území by znamenala, že dnes by v DNV neboli komáre, je síce lákavá, na podmienky, aké sme tu mali predošlé týždne, sa ale nevzťahuje.
 
V prvom rade, látka je účinná len niekoľko dní po aplikácii, nie je možné preventívne ošetriť celé veľké územie. Aplikovať sa musí v správnom momente, instar lariev 1 až 3, priamo do vodnej plochy, kde sa larvy nachádzajú. Preto je práve monitoring taký kľúčový, lebo iba vďaka nemu je možné vystihnúť správny moment na aplikáciu. Okrem toho vďaka monitoringu, ktorí vykonávate vy - lovkyne a lovci, ale tiež koordinátori spolu s hlavným biológom, dokážeme objaviť aj dobre ukryté liahniská.
 
V druhom rade, v Rakúsku v predošlých týždňoch zasahovali helikoptérou na územiach, kde boli zaplavené skutočne rozsiahle územia, a práve preto tam zvolili leteckú aplikáciu. Rozumieme, že helikoptéra sama o sebe pôsobí impozantne, no je to len jeden z nástrojov, ktorý sa na aplikáciu BTI používa a použitie helikoptéry je vhodnou voľbou len za špecifických podmienok - teda pri rozsiahlych plošných záplavách, kde je potrebné zasiahnuť na veľkej (ideálne nezalesnenej ploche). Aj tam samozrejme prebieha najprv monitoring, aby sa stanovil správny čas na leteckú aplikáciu. V ostatných prípadoch je efektívnejší dron a pechota, ktoré operujú v malej výške nad hladinou a BTI sa tak efektívnejšie dostane tam, kde je potrebné, a to aj v správnej koncentrácii.
 
V okolí DNV a celkovo v Bratislave sme takúto situáciu túto sezónu zatiaľ nemali. Pred niekoľkým týždnami stúpla voda a v kombinácii s výdatnými zrážkami sa vytvorili viaceré liahniská, nebola to ale súvislá veľká zaplavená plocha, ako napr. minulý rok. Tieto liahniská lovkyne a lovci zmonitorovali, následne sa na nich zasahovalo, v prípade potreby aj opakovane, a kontrola po zásahoch ukázala, že vo väčšine liahnisk boli zásahy veľmi účinné. Vo všetkých liahniskách, v ktorých sme zasahovali, bol pokles lariev výrazný, vo veľkej väčšine nad 95%, avšak vyskytlo sa zopár liahnisk, kde aj po opakovanom zásahu bola účinnosť len okolo 60%. Išlo prevažne o plochy s hustejším porastom močiarnych rastlín, cez ktoré sa BTI dostávalo do vody ťažšie. Spôsob aplikácie, aby bola čo najúčinnejšia preto prispôsobujeme konkrétnym podmienkam. No ani tu by extenzívny zásah helikoptérou nebol zatiaľ vhodným riešením.
 
Sme však pripravení aj na eventuálne veľké záplavy - tento rok máme s Rakúskou stranou vopred dohodnutý zásah helikoptérou, ktorý chceme využiť počas záplav, teda vtedy, keď bude tento typ zásahu na našom území optimálnou voľbou.
 
V prípade DNV treba pamätať, bohužiaľ, aj na to, že v relatívnej blízkosti sa nachádzajú liahniská v 4. stupni ochrany, kde nie je možné zasiahnuť s BTI a samozrejme ani chemickým postrekom. K tomu treba prirátať sudy v záhradách. Aj pri dokonalom zasiahnutí území, kde sa zasahovať dá, nejaké množstvo komárov vždy bude. Faktom je, že v okolí DNV sme túto sezónu už zasahovali vo veľkom.
 
Za zhruba 3 týždne mesto zasiahlo viac liahnisk ako za celú sezónu minulý rok. Len v okolí DNV sa vykonali zásahy s BTI v rozsahu 54 858 m2. To znamená milióny zabitých lariev. Bez týchto zásahov by situácia dnes bola neporovnateľne horšia. To však nič nemení na tom, že štípance pociťujeme nielen na duši. Neškrabme sa a pokračujme.
 
Za šťastlivejšie leto!
 
 
 
Zdroj: Lovci komárov
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.