Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Začína sa posledný týždeň dosčítavania obyvateľov

Dátum: 08.06.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 841
Začína sa posledný týždeň dosčítavania obyvateľov

Kontaktné miesta pre mestskú časť BA-DNV nájdete TU.

Kontaktné miesta pre mestskú časť BA-DNV nájdete TU.

Asistované sčítanie v Bratislave začalo 3. mája a končí 13. júna.

Ľudia, ktorí sa nesčítali online do konca marca, majú tak tento týždeň poslednú možnosť zrátať sa, čím pomôžu Bratislave získať financie na modernejšiu MHD, kvalitnejšie cesty, viac stromov či čistejšie verejné priestranstvá. Hlavné mesto vytvorilo prehľadnú mapu, kde obyvatelia a obyvateľky vedia jednoducho nájsť miesta na asistované sčítanie so stacionárnym asistentom. Mapu sme pripravili na základe verejne dostupných zdrojov:

https://geoportal.bratislava.sk/pfa/apps/webappviewer/index.html?id=77f2c05a6f4f4c77b8384e287705d6b3

V prípade záujmu je možné prísť na kontaktné miesto vyznačené na mape a sčítať sa priamo tam alebo sa zrátať s pomocou sčítacieho asistenta, ktorého je potrebné zavolať domov. 

Kontaktné miesta

Sčítať sa dá napríklad aj na prechádzke. Mestské časti vytvorili kontaktné miesta, kde je k dispozícii asistent a pomôže ľuďom sčítať sa. Všetky miesta sú zverejnené na webe štatistikov tu: https://www.scitanie.sk/scitanie-obyvatelov/asistovane-scitanie a bratislavské kontaktné miesta sú vyobrazené na tejto mape:

https://geoportal.bratislava.sk/pfa/apps/webappviewer/index.html?id=77f2c05a6f4f4c77b8384e287705d6b3.

Sčítací asistent

Objednať asistenta domov je možné na miestnom úrade alebo prostredníctvom call centra Štatistického úradu SR na čísle: +421 2 20 92 49 19. Následne mestská časť vyšle asistenta, ktorý bude vybavený technikou aj preukazom, aby si záujemcovia a záujemkyne o asistované sčítanie vedeli na príslušnej mestskej časti overiť jeho totožnosť. Asistenti sú odborne pripravení a poskytnú potrebnú pomoc pri zrátaní sa.

Formy dosčítavania sú určené pre seniorov resp. ľudí, ktorí sa nevedeli alebo nemohli zrátať v online sčítaní do konca marca. Táto forma je bezpečná, asistenti sú odborne aj technicky pripravení pomôcť. 

V prvej fáze sa v Bratislave sčítalo 86% obyvateľov a obyvateliek. Na dosčítanie zostáva posledný týždeň. Pre Bratislavu je tohtoročné sčítanie veľmi dôležité, nakoľko má po 10 rokoch možnosť sčítať jej obyvateľky a obyvateľov nanovo a získať spravodlivé financie, o ktoré bola ukrátená pri poslednom sčítaní v roku 2011.  Bratislava môže tohtoročným sčítaním získať až 10 miliónov eur ročne, ktoré môžu byť použité na modernejšiu MHD, kvalitnejšie cesty, viac stromov či krajšie, dostupnejšie a čistejšie verejné priestranstvá.

Zdroj. TS Hlavné mesto SR Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.