Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Jedinečná filatelistická výstava v DNV

VIDEO Facebook
Dátum: 30.06.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1370
Jedinečná filatelistická výstava v DNV

Otvorenie výstavy sa bude konať 7. júla 2021.

V Devínskej Novej Vsi sa pripravuje jedinečná filatelistická výstava známok. Výstava bude slávnostne otvorená 7. júla v priestoroch Múzea Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a bude otvorená pre návštevníkov do 15. júla. Okrem výstavy známok sa návštevníci môžu tešiť na výstavu významných lokálnych archeologických vykopávok.

vystava

Pán Valentín, devínskonovovešťan, ktorý stojí za celou myšlienkou výstavy vysvetľuje: „Málokto si uvedomuje, že známky sú zdrojom cenných informácií o minulosti, zaznamenávajú dôležité osobnosti, budovy a udalosti histórie. To ma na filatelii najviac fascinuje a preto sa angažujem v jej propagácií. Príprava exponátov na túto výstavu mi trvala 2,5 roka.“

Výstava pripomenie významný lokálny archeologický objav pohrebiska s množstvom hrobov z obdobia Samovej ríše (r. 623 – 658) - prvého štátotvarného útvar na území Slovenska.

Pohrebisko bolo objavené v r. 1926 na mieste, kde je momentálne chátrajúce družstvo na ulici Mlynská. Hroby objavil Ján Zavadil, pracovník miestnej tehelne, ale hroby postupne poodkrýval J. Eisner. 883 hrobov slovansko-avarského pohrebiska odkryl v rokoch 1926 až 1933. Pán Valentín: „Máloktorý obyvateľ Eisnerovej ulice v DNV tuší, že práve po ňom je pomenovaná jedna z hlavných ulíc DNV.“

 

Objavených bolo dokopy 27 žiarových hrobov, kde boli kostry spálené; 220 hrobov bolo bez milodarov; 277 bolo detských. V 85 hroboch sa našli jazdci s koňmi. Predpokladá sa, že pohrebisko slúžilo aj na pochovávanie z okolitých osád. Okrem hrobov bohatých jazdcov s výzbrojou, s konskými postrojmi a s vedierkami s kovovými obručami, tu boli pochované ženy zdobené náušnicami a záušnicami. Najviac sa našlo hlinených nádob vytáčaných na kruhu, ale i primitívnych, zhotovených bez hrnčiarskeho kruhu.

Pri príležitosti výstavy bude vydaná jedna príležitostná pečiatka so siluetou busty J. Eisnera a druhá príležitostná pečiatka k pamätníku hrobov.

Na výstavu sú pozvaní významní hostia: generálny riaditeľ Slovenského národného múzea, generálny r. Slovenskej pošty, riaditeľ poštovej filatelistickej služby POFIS pán Vančo, riaditeľ paleontologického SNM pán Kautman, pán Turčan, riaditeľ archeologického múzea, riaditeľ múzea v Dúbravke, pán Meszároš a významný historik Jozef Klačka.

Zaujímavosť:

Pán Valentín dodáva: „V Devínskej Novej Vsi, v šterchoveckej vápenke (okolie dnešného Presskamu) bola objavená 11,5 miliónov stará lebka tuleňa, u ktorého sa predpokladá, že sa vyvinul v „devínskych“ moriach a odtiaľto sa rozšíril do celého sveta. To sú naozaj fascinujúce objavy. Donedávna boli američania v tom, že oni držia najstaršiu lebku tuleňa, 6 mil. rokov starú. Až dôkladná analýza potvrdila, že slovenský objav je starší.“

 

IMG_4445_2

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.