Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislavská župa kvôli koronavírusu prerušuje od 9. marca 2020 vyučovanie na stredných školách

Dátum: 08.03.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1986
Bratislavská župa kvôli koronavírusu prerušuje od 9. marca 2020 vyučovanie na stredných školách

Bratislavský samosprávny kraj sprísňuje preventívne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. V spolupráci s riaditeľmi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK sa bude prerušené vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji.

Prinášame informácie z mimoriadneho tlačového brífingu župana po zasadnutí krízového štábu:

  • Sprísnenie preventívnych opatrení
  • Prerušenie vyučovania na stredných školách v kraji
  • Zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb
  • Zrušenie kultúrnych podujatí
  • Dôsledná dezinfekcia prímestských autobusov
  • Obmedzenia osobného kontaktu na úrade BSK

Bratislavský samosprávny kraj sprísňuje preventívne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. V spolupráci s riaditeľmi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK sa bude prerušené vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji.

„Bratislavský samosprávny kraj prijal za posledné dni sériu bezpečnostných preventívnych opatrení, ktoré by mali znížiť riziko prenosu koronavírusu. Nič nenechávame na náhodu a v rámci našich možností robíme maximum proti šíreniu vírusu. Našou zodpovednosťou je ochrániť zdravie a životy obyvateľov kraja a preto konáme. Stále platí, že najúčinnejšou zbraňou je prevencia. Tieto opatrenia sa týkajú zariadení, ktoré sú v kompetencii župy,“ vyhlásil po zasadnutí krízového štábu Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

ŠKOLY

„Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Preto sme sa v spolupráci s riaditeľmi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji.“ Vyučovanie bude prerušené od pondelka 9. do piatku 13. marca. Zatvorené budú nielen stredné školy aj plavárne Na Pántoch, na Drieňovej a na Tomášikovej. Prerušenie vyučovania sa týka aj všetkých osemročných gymnázií, aj základných škôl na Dunajskej a Teplickej. ZŠ v Malinove zostáva otvorená. Župa zatvára strednú odbornú školu v Malinove. Dôvodom je, že najmä fakt, že veľké množstvo žiakov na stredných školách v našom kraji pochádza z okresu Malacky, kde už bol potvrdený výskyt koronavírusu. Župa apeluje na zamestnávateľov, ak je to možné, aby dali aspoň jednému z rodičov home office.

Toto opatrenie sa netýka základných škôl. O situácii bude informovať hlavné mesto SR na tlačovej konferencii v pondelok o 10h.

DOMOVY SOCIÁLNYCH SLUŽIEB

Už v piatok vydal Úrad verejného zdravotníctva zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach a požiadal poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby dôsledne dodržiavali hygienicko-epidemiologický režim na všetkých oddeleniach a prísnu bariérovú ošetrovateľskú techniku u pacientov podozrivých z ochorenia COVID-19 a naďalej v prípade potvrdenia tohto ochorenia. Zákaz návštev platí aj v zariadeniach sociálnych služieb.

KULTÚRNE ZARIADENIA

Bratislavský samosprávny kraj dôrazne neodporúča v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek podujatí, predstavení, premiér. Kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK predstavenia rušia.

DOPRAVA

„BSK prevádzkuje regionálne prímestské spoje po celom kraji. Od pondelka sme niekoľkonásobne zvýšili dezinfekciu autobusov. Od štvrtka sme nasadili najúčinnejšiu formu dezinfekcie. Zajtra budú týmto spôsobom dezinfikované všetky spoje. Aj vzhľadom na to, že máme veľa žiakov z Malaciek, rozhodli sme sa dezinfikovať prioritne tie spoje, ktoré boli v inkriminovanej oblasti,“ vysvetlil Juraj Droba.

ÚRAD

Úrad BSK si naďalej bude plniť svoje zákonné povinnosti, len obmedzuje kontakt s verejnosťou na nevyhnutnú mieru a bude fungovať len cez podateľňu. Všetky ostatné náležitosti bude úrad vybavovať elektronicky, cez e-mail a cez telefón. Podateľňa bude otvorená, ale aj tam budú vykonané preventívne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu. Uvedomujeme si, že hygiena je na prvom mieste. Keďže je nedostatok dezinfekčných prostriedkov, hľadáme alternatívne riešenia.

Všetky aktuálne informácie o koronavíruse sú zverejnené na stránke www.BratislavskyKraj.sk/koronavirus

zdroj: https://bratislavskykraj.sk/bratislavska-zupa-kvoli-koronavirusu-prerusuje-vyucovanie-na-strednych-skolach/