Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

4. máj, deň hasičov a záchranárov

Dátum: 03.05.2021
Počet videní: 943
4. máj, deň hasičov a záchranárov

Rímsky vojak s prilbou na hlave, uctievaný ako patrón všetkých kominárov, kováčov, hrnčiarov a najmä hasičov.

V našej mestskej časti sa nachádza Kaplnka, v ktorej je umiestnená aj socha sv. Floriána. Kaplnku dal v roku 1883 postaviť Juraj Martanovič. Sochy z tejto doby sa, bohužiaľ, v kaplnke nezachovali. Dnes sa v nej nachádza soška Najsvätejšieho srdca Panny Márie, ktorá je sprevádzaná soškami sv. Floriána a sv. Vendelína. Sošky zhotovil v roku 1996 sochár Ján Svítek.

4.mája sa v rímskokatolíckom kalendári oslavuje Sv. Florián, viete aký bol život tohto mučeníka a aký osud ho sprevádzal?

Svätý Florián žil v 3. - 4. storočí nášho letopočtu. Narodil sa v Cetii, v Starovekom Ríme, dnešnom Rakúsku, za vlády cisára Diokleciána. Napriek tomu, že je známy ako ochranca pred ohňom, nebol hasičom, ale vojakom rímskych légií. Počas prenasledovania kresťanov, vydal cisár rozkaz, chytiť a uväzniť všetkých kresťanov vo svojom vojsku. Bolo zatknutých a uväznených 40 vojakov. Florián bol pri ich tajnom oslobodzovaní tiež zatknutý a predvedený pred miestneho miestodržiteľa Aquiliána. Keď sa odmietal obetovať pohanským bohom a zaprisahať zapretie viery, bol kruto mučený. Hrôzostrašné mučenie ho nezlomilo, bolo však rozhodnuté o jeho osude. Floriánovi zavesili na krk mlynský kameň a surovo ho hodili do rieky Enns. Skonal 4. mája roku 304. Legenda hovorí, že Floriánovo telo bolo vyplavené na skalu, kde ho pred zohavením pohanmi, ochránil veľký orol.

Prečo je Florián patrón hasičov?

Rola ochrancu pred požiarmi sa mu začala prisudzovať až koncom XV. storočia vďaka tomu, že bol umučený vo vode. Existuje aj legenda, ktorá vysvetľuje, prečo sa sv. Florián stal patrónom hasičov: Keď u istého uhliara vypukol požiar a pri pokuse o jeho uhasenie sám spadol do ohňa, zúfalo vykríkol: "Svätý Florián, ktorý si sa vo vode stal mučeníkom, pošli vodu mne na pomoc a zachráň mi život!" Samozrejme svätý Florián pomohol, dážď okamžite uhasil oheň a uhliar sa zachránil.

Dnes je sv. Florián, zobrazovaný ako rímsky vojak s prilbou na hlave, uctievaný ako patrón všetkých kominárov, kováčov, hrnčiarov a najmä hasičov. 

Ak by ste mali záujem o návštevu miestnej kaplnky, v ktorej je umiestnená aj socha sv. Floriána, nachádza sa na Istrijskej ulici, hneď vedľa zastávky Novoveská (smerom do mesta).

Text: Miroslav Vallo

Titulná foto: epocha.sk

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.