Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako začať podnikať?

Pre ľudí, ktorí netúžia byť vo svojom kariérnom živote zamestnancami, tu je podnikanie. To prináša vyššiu mieru zodpovednosti, sebazaprenia, ale aj slobody a života podľa vlastných predstáv. Ak aj vy rozmýšľate, ako a v čom začať podnikať bez predošlých skúseností, tu je malý návod. Ten vám vysvetlí postup krok za krokom.

V prvom rade si musíte uvedomiť, že úspešným podnikateľom s tučným bankovým kontom sa nestanete zo dňa na deň a ani lusknutím prsta. Začiatok podnikania a ani podnikanie samotné nie je prechádzkou ružovou záhradou.

Predstavte si ho ako mozaiku, ktorá v sebe spája zábavné, ale aj menej zábavné záležitosti s ktorými budete musieť denno-denne súperiť. A navyše, aj keď si myslíte, že máte vymakaný a nepriestrelný biznis plán s ktorým sa vám podarí preraziť, rýchlo sa vráťte na zem. Ani tie overené stratégie nikdy nemôžu zaručiť, že vaše podnikanie bude úspešné. Tu zohráva úlohu hneď niekoľko faktorov.

Ako uspieť v podnikaní? Váš podnikateľský nápad alebo služba by mali riešiť problémy zákazníkov. Ak dokážete ponúknuť niečo, čo trh potrebuje, máte šancu uspieť. Ako zistiť, v čom sa oplatí podnikať? Položte si dve základné otázky:

  1. Je dopyt po mojom produkte alebo službe?
  2. Sú ľudia ochotní platiť za moje služby?

Ak chcete zistiť, či po vašom podnikateľskom nápade alebo službe existuje dopyt, neodporúčame spoliehať sa na metódu pokus-omyl, pretože vás to môže dostať do veľkých problémov a skrachujete skôr, než sa nazdáte.

Najlepšie je získať konkrétne dáta, vďaka ktorým získate lepšiu predstavu. Môžete:

  1. Využiť štatistiky úradov
  2. Zistiť vyhľadávanosť vášho nápadu v Google
  3. Zistiť záujem o nápad na sociálnych sieťach

Ak zistíte, že váš podnikateľský nápad je trendy a ľudia oň prejavujú záujem, máte síce dôvod na radosť, ale opatrne. Neznamená, že uspejte. Existuje veľa kaviarní, no nie každá sa môže označiť ako úspešná. Ako to overiť v praxi? Jednoducho. Pokúste sa svojim priateľom a známym skúšobne predať niečo ešte pred tým, než začnete.

Živnosť alebo s.r.o.?

Ak sa pýtate, ako začať podnikať, mali by ste to urobiť legálne. Ešte pred tým, než sa z vás stane podnikateľ, na vás čaká menej zábavná a často stresujúca administratívna časť.

V prvom rade by ste mali zvážiť dve právne normy podnikania. Na Slovensku sú k dispozícii najvyužívanejšie možnosti a to živnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným, známa pod skratkou s.r.o.

Živnosť

Živnosť je pre rozbeh podnikania bez predchádzajúcich skúseností ideálnym riešením. Je vhodná pre jednotlivcov, administratívne nenáročná a vybaviť si ju môžete na najbližšom živnostenskom úrade už za jeden deň.

Živnostenský zákon hovorí, že živnosť je „forma podnikania, pri ktorej je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených týmto zákonom.“

V preklade: Ak máte živnosť, robíte sami na seba. To síce môže znieť výborne, no musíte si uvedomovať aj nevýhody, ktorými sú predovšetkým ručenie celým svojím majetkom a nutnosť odvádzať za seba mesačné odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

Živnosť – výhody a nevýhody

Výhody:

  • Vhodná pre začiatočníkov
  • Vhodná pre jednotlivcov
  • Jednoduchšie založenie
  • Administratívne menej náročná
  • Prvý rok bez sociálnych odvodov
  • Možnosť získať príspevok na podnikanie
  • Jednoduchšie ukončenie

Nevýhody:

  • Ručíte celým svojím majetkom
  • Menej dôveryhodné
  • Musíte za seba platiť odvody

S.R.O.

Spoločnosť s ručením obmedzeným predstavuje formu podnikania, pri ktorej majitelia neručia celým svojím majetkom, ako v prípade živnosti, ale iba svojím počiatočným vkladom. (V súčasnosti minimálne 5000 EUR)

V porovnaní so živnosťou je jej založenie drahšie a dlhšie, teda náročnejšie. Takisto platí, že zatiaľ čo pri živnosti si vystačíte s jednoduchým účtovníctvom, pri  s.r.o. musíte povinne viesť podvojné účtovníctvo, ktoré je finančne nákladnejšie.

Na druhej strane, získate viac dôveryhodnosti v očiach vašich budúcich obchodných partnerov a v prípade akýchkoľvek problémov sa nemusíte báť, že je v stávke celý váš majetok, pretože ručíte iba svojím pôvodným vkladom. Z hľadiska odvodov je s.r.o. pružnejšia, určitým spôsobom si ich viete optimalizovať aj na nižšiu čiastku, než sú minimálne odvody v prípade živnostníka.

S.R.O. – výhody a nevýhody

Výhody:

  • Vhodná pre viac osôb
  • Obmedzené ručenie
  • Individuálne nastavenie odvodov
  • Rovná daň bez ohľadu na príjmy

Nevýhody:

  • Dlhší a drahší proces založenia
  • Nutnosť viesť podvojné účtovníctvo
  • Komplikovanejší proces ukončenia

V čom podnikať?

Ako sme si už povedali, nie každý nápad má parametre predurčené na úspech. Ak v hlave už dlhšie nosíte podnikateľský nápad, tým viac ste presvedčení o tom, že bude určite fungovať. Netvrdíme, že nie. Ale dajte si pozor. Pred tým než začnete, zamerajte sa na kvalitný prieskum trhu.

Výber názvu firmy

Tento bod môže byť väčším problémom, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pri výbere názvu firmy, či živnosti (kde môžete úplne alebo čiastočne vystupovať aj pod vlastným menom) by ste sa mali v prvom rade baviť a nedovoliť, aby vás výber vášho podnikania stresoval. Uvedomte si, že vyberáte meno, pod ktorým budete vystupovať na úradoch aj pri komunikácii s klientmi.

Pred tým, než si svoj názov zaregistrujete, presvedčte sa, že je daný názov na Slovensku dostupný. Náš zákon nepovoľuje podnikanie pod už existujúcim menom spoločnosti.

Takisto je dobré overiť si, či pre vami vybraný názov, respektíve oblasť podnikania ešte existuje voľná doména. Predstavte si ju ako vašu online identitu, ktorá pomáha budovať vašu značku na internete.

Vidíte, že názov domény by mal čo najviac korešpondovať s oblasťou podnikania aj s názvom vašej budúcej firmy. Ak uvidíte doménu, ktorá ešte nie je obsadená, neotáľajte. Míňajú sa veľmi rýchlo. Ak k nej dokúpite vhodný hosting, vaše podnikanie na internete môže začať.

Financovanie podnikania

Z nášho uhla pohľadu najdôležitejšia časť. Povedzme, že ste si vybrali budúcu právnu formu vášho podnikania, oblasť podnikania, názov firmy aj biznis plán. Ako financovať podnikanie?

Vlastné zdroje

Nie každý z nás má to šťastie, že hneď od začiatku môže financovať podnikanie zo svojich vlastných zdrojov a úspor, prípadne si požičať od rodiny a najbližších. Ak platí, že na rozbeh podnikania nepotrebujete veľa peňazí a plánujete podnikať najskôr popri vašom súčasnom zamestnaní, je to najvhodnejší, no nie vždy možný spôsob financovania.

Príspevok na podnikanie z Úradu práce

 

Obľúbenou možnosťou, ako začať podnikať bez vlastných peňazí, je využitie príspevku na podnikanie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Jeho získanie je podmienené splnením určitých podmienok a jeho výška sa každý rok mení, pričom závisí od okresu vášho trvalého bydliska.

Šancu na vyššiu dotáciu z Úradu práce majú tí, ktorí majú trvalý pobyt v okrese s vyššou mierou nezamestnanosti. Štát pomôže maximálne čiastkou 5321,44 EUR, ktorej čerpanie vám rozdelí do 2 fáz.

Pôžička pre živnostníkov

 

Obľúbenou a vyhľadávanou možnosťou je pôžička pre živnostníkov. V súčasnosti sú na slovenskom trhu také spoločnosti, ktoré sú ochotné požičať aj začínajúcim podnikateľom, ktorí ešte nemôžu dokladovať výšku svojich príjmov na základe daňového priznania.

Je nutné rátať s tým, že výška poskytnutých peňazí nebude vysoká. Začínajúci podnikateľ totiž aj pre nebankovú spoločnosť predstavuje mierne rizikového klienta. Pred začiatkom podnikania totiž ani vy a ani poskytovateľ neviete, či sa vám reálne bude dariť a budete môcť svoju pôžičku riadne a včas splatiť.

Podnikateľský úver

 

Jedným zo spôsobov, ako začať podnikať, je čerpať klasický podnikateľský úver, ktorého výška sa môže vyšplhať až k niekoľkým stovkám tísic eur. Poskytujú ho prevažne banky a jeho získanie je náročnejšie. Musíte totiž banke predložiť podrobný biznis plán opisujúci predpokladaný priebeh vášho podnikateľského nápadu.

Čerpaním podnikateľského úveru priamo z banky môžete začať podnikať v odvetviach, v ktorých je nutná vyššia počiatočná investícia. Podnikateľský úver predstavuje spôsob, ako začať podnikať v stavebníctve, doprave či realitách.

Jeho nevýhodou je skutočnosť, že ste naň v prípade čerpania plne odkázaní a bude trvať dlhšie časové obdobie, kým dokážete vysokú počiatočnú investíciu splatiť a dostať sa do zelených čísel.

 

 

Crowdfunding

 

Čoraz vyhľadávanejším spôsobom, ako naštartovať svoje podnikanie aj bez vlastného kapitálu je crowdfunding. V podstate ide o spôsob financovania vášho podnikateľského nápadu inými ľuďmi. Na internete dnes existuje viacero platforiem, ktoré spájajú podnikateľské nápady s ich nadšencami, ktorí sú ochotní ich podporiť.

Vašou úlohou je danej platforme váš budúci projekt čo najdôveryhodnejšie opísať, predstaviť jeho benefity pre spoločnosť a ako protislužbu za pomoc s financovaním projektu poskytnúť napríklad jeden kus vášho výrobku pre každého donora vášho nápadu.

Na podobnom princípe funguje svetoznáma platforma Kickstarter.com ale aj slovenská alternatíva Startlab.sk.

Investor

Skvelým štartom pre vaše podnikanie môže byť správny investor. V tomto prípade nepôjde o skupinu menších investorov ako v prípade crowdfundingu, skôr o finančnú injekciu od jednotlivca, alebo menšej skupiny jednotlivcov.

Ako nájsť investora pre startup? Na úvod stačí Google. Podobne ako pri crowdfundingu, aj pri hľadaní investora vám napríklad môže pomôcť už existujúca slovenská platforma Klub podnikateľských anjelov Slovenska, na ktorého webe sa dočítate všetky potrebné informácie.

Medzi najznámejších anjelských investorov na Slovensku patrí Michal Meško (Martinus) či Michal Truban (Websupport).

Podnikanie na internete

Na to, aby ste úspešne podnikali, nemusíte nutne vlastniť kamennú prevádzku, sklad, platiť zamestnancov a podobne. Môžete skúsiť podnikanie na internete. Spôsobov ako začať, je veľa.

Nápady na online podnikanie začínajú prevádzkou internetového obchodu. Vlastný e-shop si dnes otvoríte aj za jeden deň. K dispozícii máte takzvané krabicové riešenia, ktorým porozumie bez znalosti akéhokoľvek programovania aj úplny laik.

Zaujímavou metódou podnikania je dropshipping. Ide o formu internetového obchodu, pri ktorom nedržíte tovar na vlastnom sklade, iba za dohodnutú províziu predávate tovar priamo od výrobcu, ktorý sa následne postará aj o jeho doručenie na adresy vašich zákazníkov.

Ak chcete vyskúšať podnikanie na internete aj mimo Slovenska, je tu podnikanie na Amazone. Amazon je najväčší e-shop na svete a predávať svoje produkty tam môžete aj vy. Stačí si večer sadnúť a trochu surfovať na internete, ktorý vám poskytne viac informácií o tom, ako začať podnikať na Amazone.

Rady na záver

Podnikanie je beh na dlhú trať. Vyžaduje si sebazaprenie, vytrvalosť, víziu a trochu šťastia. Toto sú naše rady na záver.

Vzdelávajte sa

Nie, vaše vzdelávanie sa neskončilo ako náhle sme opustili brány školy. Ak chcete ako podnikateľ napredovať, nemali by ste zabudnúť na kvalitné vzdelávanie. Pomôže vám to držať krok s konkurenciou v dynamickej, rýchlo sa meniacej spoločnosti. Otvorí vám to nové príležitosti, svoje podnikanie vďaka neustálemu vzdelávaniu posuniete na vyššiu úroveň a získate dôležité kontakty.

Oblastí, v ktorých sa môžete vzdelávať, je veľa. Od programovania, cez marketing, písanie až po osobnostný rozvoj, komunikačné zručnosti, až po obchodných zručnosti vďaka ktorým zvládnete obchodné rokovania. Existuje u nás viacero online platforiem, ktoré takéto vzdelávanie prostredníctvom online kurzov sprostredkovávajú. Začať môžete finančnou gramotnosťou.

Starajte sa o svojich klientov

Hovorí sa, že je stokrát ľahšie predať produkt alebo službu niekomu, kto už u vás raz nakúpil ako niekomu, kto o vás počuje prvýkrát. Preto naša ďalšia rada znie: „Starajte sa o svojich zákazníkov.“ 

Buďte s nimi v kontakte, pripomínajte sa im, informujte ich ak budete mať niečo nové alebo ak plánujete spustenie predaja nového produktu. Ak s nimi budete komunikovať na pravidelnej báze, nezabudnú na vás a budú sa k vám radi vracať.

Nezabúdajte sami na seba

Ako sme už podotkli, podnikanie si vyžaduje predovšetkým váš čas. Najmä pri jeho rozbiehaní sa vám bude zdať, že v práci aj spíte. Odporúčame aj v tomto smere postupovať opatrne. Doprajte si čas na oddych, rodinu, najbližších priateľov a koníčky.

Nielen že udržíte a upevníte svoje vzťahy v rodine, ale mentálne zregenerujete a načerpáte nové sily. Tráviť v práci 24 hodín denne, 7 dní v týždni je síce predstava pre každého workoholika, no nie je trvalo udržateľná a skôr či neskôr sa môže podpísať na vašom psychickom a fyzickom zdraví.