Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Neničme prírodu svojou bezohľadnosťou

Dátum: 18.02.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1887
Neničme prírodu svojou bezohľadnosťou

Prírodu nemôžeme pokladať za územie, ktoré sa nachádza tam, kde nepôsobí človek.

Bez_názvu-3

Prírodné prostredie sa musíme snažiť zachovať i v mestách, na dedinách i priemyselných aglomeráciách - len tak bude život a pôsobenie človeka možné po ďalšie desaťročia, len tak vytvoríme kultúrnu krajinu, ktorá má šancu prežiť - a my s ňou. Lesy a lúky nemôžu byť raritou, za ktorou budeme cestovať do národných parkov a rezervácií, ale prirodzenou zložkou prostredia, spolu s rozmanitými druhmi rastlín a zvierat, ktoré toto prírodné prostredie tvoria a udržujú. Len premyslený prístup k využívaniu prírodných zdrojov a snaha o nápravu už vzniknutých škôd môže zmeniť negatívny trend pôsobenia človeka v krajine.

zdroj: MŽP SR

_HMF2895

Devínske alúvium Moravy

Je vzácne územie s vysokou historickou, kultúrnou a prírodnou hodnotou. Vďaka prísne stráženej hranici sa tu zachovalo pásmo nedotknutých lužných lesov a podmáčaných lúk. Táto takmer nedotknutá príroda poskytuje výborné podmienky pre rôzne rastliny a živočíchy. Žije tu veľa druhov netopierov, vodného vtáctva a vo vodách rieky si svoje nory vyhrabáva bobor európsky.

Bez_názvu-1

Bez_názvu-2

Devínske alúvium Moravy s rozlohou 155,68 ha, ktoré sa nachádza v katastri obce Devínska Nová Ves, má mimoriadny význam na európskej úrovni. Je tiež súčasťou mokrade medzinárodného významu – Trilaterálnej ramsarskej lokality Niva na sútoku Moravy, Dyje a Dunaja, ktorú Slovensko zdieľa spoločne s Rakúskom a Českou republikou.

zdroj: broz.sk

V roku 1999 bol areál  Devínske alúvium Moravy vyhlásený za chránené územie 4. stupňa. 

Snímka1_3

Na území Slovenskej republiky platí I. stupeň ochrany, v ktorom sa uplatňuje všeobecná ochrana prírody a krajiny.

Už v II. stupni ochrany je zakázaný vjazd a státie s motorovým vozidlom motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty a miestnej komunikácie, parkoviska...

Viac o všetkých stupňoch ochrany: Územná ochrana prírody a krajiny a jej stupne

Bez_názvu-4Bez_názvu-5Prežívame ťažké obdobie, to nám ale nedáva právo nerešpektovať zákony a správať sa nezodpovedne a s neúctou k svojej domovine!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.