Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Už 30 rokov "made in Slovakia"

Dátum: 13.05.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1579
Už 30 rokov

Volkswagen Slovakia otvára výstavu unikátnych automobilov v bratislavskom Múzeu dopravy.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia v spolupráci so Slovenským technickým múzeom – Múzeom dopravy v Bratislave otvorí v sobotu 15. mája výstavu unikátnych historických a špeciálnych vozidiel s názvom Volkswagen už 30 rokov „made in Slovakia“. Pri príležitosti podujatia Noc múzeí budú v tento deň všetky expozície sprístupnené v predĺženej otváracej dobe. Výstava bude pre verejnosť otvorená do 30. apríla 2022.

„V bratislavskom závode Volkswagen Slovakia sme v priebehu uplynulých troch desaťročí vyrobili viac ako šesť miliónov vozidiel piatich koncernových značiek, medzi ktorými boli aj skutočne unikátne kúsky. Viaceré z nich sú súčasťou našej zbierky historických a špeciálnych vozidiel a pri príležitosti 30. výročia sme sa rozhodli sprístupniť ich verejnosti. V spolupráci so STM – Múzeom dopravy sa nám podarilo umiestniť expozíciu do priestorov, ktoré dýchajú históriou a ponúknu návštevníkom výnimočný zážitok,“ povedal Jozef Grega, vedúci oddelenia komunikácie vo Volkswagen Slovakia.

V jednej výstavnej hale, ktorá sa rozlohou približuje veľkosti pôvodnej výrobnej haly, z ktorej začali v roku 1991 vychádzať prvé vozidlá, bude vystavených 13 automobilov piatich značiek Volkswagen, Audi, Porsche, ŠKODA a SEAT. Všetky boli vyrobené v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia a nachádza sa medzi nimi aj funkčná štúdia Háčik – jediné vozidlo svojho druhu na svete. Ide o koncept terénneho vozidla, ktorý vychádza z modelov Golf III Syncro a Golf Variant. Háčik vznikol v roku 1996 z vlastnej iniciatívy zamestnancov bratislavského závodu. Zhotovili ho za tri mesiace, pričom si sami vyrobili všetky časti vrátane špeciálnych okien či interiéru. Bratislavský závod týmto projektom ukázal svoje odborné schopnosti a remeselnú zručnosť a krátko na to získal jeden z najväčších investičných projektov v histórii podniku – výrobu SUV vozidiel.

Návštevníci múzea si budú môcť zblízka pozrieť aj úplne prvý Volkswagen vyrobený na Slovensku – Passat Variant z roku 1991, jubilejné jednomiliónte vozidlo, ktorým sa stal Volkswagen Touareg, prvé elektrické vozidlo koncernu Volkswagen e-up! z roku 2013 či karosériu prvého modelu Porsche, ktoré sa do roku 2017 vyrábalo v Bratislave bez podvozku.

Výber vystavených modelov zachytáva postupný vývoj a rozvoj podniku – ako z malej fabriky, v ktorej sa vozidlá vyrábali ručne, vyrástol moderný závod svetovej úrovne. S využitím najmodernejších technológií produkuje čoraz technologicky náročnejšie produkty, ktoré sa stali synonymom kvality a prémiovosti po celom svete. Históriou podniku a jednotlivými časťami výroby prevedú návštevníkov informačné panely. Cez QR kód si budú môcť stiahnuť brožúrku s informáciami o všetkých vozidlách, ktoré má v zbierke Volkswagen Slovakia. Dostupná bude v slovenskom a anglickom jazyku.

Múzeum dopravy približuje návštevníkom spôsob dopravy v 19. a 20. storočí. „Cestnú dopravu prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. až 80. rokov 20. storočia,“ priblížil ďalšie exponáty riaditeľ STM – Múzea dopravy v Bratislave Ľuboš Kačírek. Ďalej dodal: „Návštevníka zaujmú prototypy, vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne. Novinkou sú historické hasičské striekačky z konca 19. a začiatku 20. storočia. Jedna z výstavných hál múzea je vyhradená expozícii železničnej signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej techniky, zariadení pre údržbu tratí, rovnošiat a ďalších predmetov z histórie železníc na území Slovenska. Na koľajisku možno vidieť výber motorových a elektrických rušňov, nákladných vozňov a špeciálnych koľajových vozidiel slovenských železníc.“

 

Vozidlá súčasťou výstavy Volkswagen už 30 rokov „made in Slovakia“:

Volkswagen Passat Variant (1991)

prvé vozidlo značky Volkswagen vyrobené v Bratislave

Volkswagen Passat Limousine (1993)

vyrobené ako tzv. kusovník – prvé auto s poradovým číslom 001

Volkswagen Golf Háčik (1996)

offroadová štúdia z Bratislavy ako svetový unikát

Volkswagen Bora V6 4MOTION (1998)

predsériové vozidlo slúžilo ako pretekárske auto a v pretekoch na Pezinskej Babe v roku 1999 obsadilo s pretekárom Ľubošom Paškom prvé miesto

Volkswagen Polo (2000)

model, ktorý sa v Bratislave vyrábal v rokoch 1999 – 2001

Volkswagen Golf R32 (2002)

najrýchlejší športový model série Golf, z nuly na 100 km/h dokázal zrýchliť za 6,2 s. Vyrábaný v limitovanom počte kusov.

Volkswagen Touareg I. generácie (2003)

miliónte vozidlo v americkej verzii, prezentované pri návšteve nemeckého kancelára Gerharda Schrödera v októbri 2003

Audi Q7 S-Line (2007)

Audi Q7 prvej generácie, druhý SUV model kompletne vyrábaný v Bratislave.

Volkswagen Team Touareg (2010)

jedinečný pretekársky špeciál, ktorý úspešne jazdil na súťažiach Offroad Cross Country Rely strednej Európy

Volkswagen e-up! (2013)

prvé čisto elektrické vozidlo koncernu Volkswagen

ŠKODA CITIGO (2013)

SEAT Mii (2013)

Karoséria Porsche Cayenne (2016)

kompletná zmontovaná karoséria putovala do Lipska, kde sa konala tzv. svadba – spojenie s podvozkom. Od roku 2017 sa model Porsche Cayenne vyrába kompletne v Bratislave.

 

Golf_Hacik_1996

Volkswagen_Passat_1991

 

Zdroj. Volkswagen Slovakia, a. s.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.