Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prírodná rezervácia Dolnomoravské luhy v Rakúsku má nový náučný chodník

Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1814
Prírodná rezervácia Dolnomoravské luhy v Rakúsku má nový náučný chodník

Cezhraniční kolegovia projektu 3EMorava Nature nás pozvali na otvorenie nového náučného chodníka

„Príroda nepozná hranice“ je mottom projektu 3E Morava Nature

5e397ba5b2b0a_b

Rieka Morava predstavuje spoločný výnimočný prírodný fenomén Rakúska a Slovenska. Vyznačuje sa vzácnymi lužnými oblasťami v podobe prirodzených a poloprirodzených biotopov po oboch stranách vodného toku a vzácnej paleontologickej lokality, ktoré sú súčasťou sústavy Natura 2000 a vstupnou bránou do Alpsko-Karpatského koridoru.   

_HMH0258

                           

Hlavným cieľom projektu 3E Morava Nature je zachovanie biodiverzity a hodnotného ekosystému pozdĺž rieky Moravy na rakúskej i slovenskej strane. Projekt zahŕňa revitalizáciu a cielené riadenie veľkých plôch pôdnych a vodných biotopov, ako aj podporu prírodného cestovného ruchu. 

Partnerom 3E Morava Nature je aj mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves, ktorá v rámci projektu vybudovala a zastrešuje Ekocentrum, a Bratislavské regionálne a ochranárske združenie (BROZ).  Darius Krajčír, starosta MČ BA-DNV, Mgr. Natália Lipová, PhD., lektorka Ekocentra, a Ing. Andrej Devečka, BROZ, prijali pozvanie a osobne sa zúčastnili na otvorení náučného chodníka „Auenlehrpfad”.

Lúčny náučný chodník s informačnými tabuľami v rámci projektu 3EMorava Nature realizujú naši cezhraniční kolegovia z Informačného strediska pre turistiku v prírode v rezervácii Storchenhaus Marchegg.

Slávnostné otvorenie zahájil Florián Schneider, srdečne a menovite privítal všetkých prítomných hostí a s kolegyňou zo  Storchenhaus Marchegg  porozprávali o realizácii projektu. Toto milé stretnutie bolo príležitosťou aj na zhotovenie zopár spoločných fotografií. Potom sme sa vybrali na novootvorený náučný chodník.

_HMH0210

_HMH0228

_HMH0206

Prvé zastavenie patrilo drevenej pozorovateľni, ktorá poskytuje nádherný výhľad na stromy plné hniezd, odkiaľ možno ďalekohľadom  sledovať bociany počas hniezdenia z bezprostrednej blízkosti. Bociany však už opustili svoje hniezda, zdržiavajú sa v blízkosti polí a pripravujú na odlet. Ďalšie kroky už viedli k lúčnemu náučnému chodníku, rozdelenému do troch okruhov so štyrmi pozorovacími plošinami. Najdlhší Bobrí chodník má približne 7 km, chodník Ku kunkám 4 km a najkratší Bocianí chodník 2 km.

_HMH0237

Jednotlivé trasy sú doplnené množstvom informačných panelov a tabúľ, oboznamujúcich návštevníkov so životom zvierat a s rozmanitými rastlinnými druhmi, ktoré tu majú svoj domov. Ochranári chovajú v rezervácii od roku 2015 primitívny druh koňa z Poľska, ktorý je veľmi blízky pravekému európskemu koňovi, lebo mu neprekáža pastva na zaplavenej lúke. Práve život koní motivoval ochranárov k výstavbe jedného z drevených mostov vedúcich ponad záplavovú lúku.

_HMH0240

Kolegovia majú v rámci ekocentra pripravené aj rôzne interaktívne pomôcky.

_HMH0255

_HMH0267

 táto  pomôcka názorne predstavuje najmladším pozorovateľom rozpätie krídel všetkých druhov vtákov žijúcich v tunajšej rezervácii.

Pre nepríjemne dotieravé komáre sme dali prednosť Bocianiemu chodníku, ale určite sa sem niekedy radi vrátime a prejdeme si aj Bobrí chodník.

Na záver malé upozornenie, ak sa do Marcheggu vyberiete na bicykli, treba počítať s tým, že jazda na bicykli je v rezervácii zakázaná.