Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Volkswagen Slovakia vysadil v areáli závodu ovocné stromy a rozširuje lúčne plochy

Dátum: 21.05.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1780
Volkswagen Slovakia vysadil v areáli závodu ovocné stromy a rozširuje lúčne plochy

S dôrazom na udržateľnosť a biodiverzitu sú realizované aj nové výsadby a aktivity. Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity pribudlo vo výrobných závodoch sedem hmyzích domčekov a novinkou sú ovocné stromy.

Volkswagen Slovakia si uvedomuje svoju zodpovednosť pri výrobe automobilov a preto sa snaží svojimi aktivitami minimalizovať vplyv na životné prostredie, ako aj proaktívne vytvárať lepšie podmienky pre život. V uplynulom roku spoločnosť sústredila svoju pozornosť na ochranu biodiverzity. V areáli bratislavského závodu inštalovala hmyzie domčeky a vysievala medonosné kvety. Kvitnúce lúky dnes zaberajú viac ako 6 000 m2, pričom postupne sa kvety vysievajú aj na ďalšie plochy.

Na viac ako dvoch štvorcových kilometroch, na ktorých sa rozprestiera bratislavský závod, rastie celkovo približne 1 850 samostatne stojacich listnatých a ihličnatých stromov, takmer 60 skupinových výsadieb stromov a krov a v pláne je postupne vysádzať ďalšie. Viaceré z nich pochádzajú ešte z čias bývalých Bratislavských automobilových závodov, čiže sú staršie ako 30 rokov. Vlani na jeseň bolo v areáli pri centre analýz vysadených aj 21 ovocných stromov, konkrétne marhule, broskyne a slivky.

V stupavskom závode pribudlo v minulom roku 20 medonosných stromov Paulownia, ktoré pomáhajú eliminovať pôdnu eróziu, v lete pôsobia proti prehrievaniu okolitých plôch a vďaka veľkým listom významne pohlcujú CO2.

O podporu rozmanitosti živočíšnych druhov sa pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa biodiverzity postarali aj samotní zamestnanci, ktorí vo svojom voľnom čase vyrobili sedem hmyzích domčekov. Inštalované budú postupne vo všetkých troch závodoch v Bratislave, Stupave a Martine. Celkovo tak bude v areáli výrobných závodov rozmiestnená desiatka domčekov pre hmyz. Vodné živočíchy našli zasa domov v jazierku, ktoré je situované pri lakovni už takmer desať rokov.

Do projektov zameraných na zlepšovanie životného prostredia spoločnosť zapája ako zamestnancov, tak aj ich celé rodiny vrátane detí, ktoré sa zúčastňujú rôznych tematických súťaží.

Zdroj: Volkswagen Slovakia

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.