Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislava chce dosiahnuť kolektívnu imunitu

Dátum: 28.06.2021
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 641
Bratislava chce dosiahnuť kolektívnu imunitu

V Bratislave je 52,5% obyvateľov zaočkovaných prvou dávkou a 39,9% druhou dávkou vakcíny.

Bratislava má ako jediné mesto na Slovensku šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu a chceme sa o to pokúsiť. Podľa aktuálnych dát Ministerstva zdravotníctva SR je v Bratislave 52,5% obyvateľov zaočkovaných prvou dávkou a 39,9 % druhou dávkou vakcíny. Po porade s odborníkmi chceme dosiahnuť hranicu kolektívnej imunity v Bratislave na úrovni 75% zaočkovaného obyvateľstva. K dosiahnutiu tohto cieľa chceme Bratislavčanky a Bratislavčanov aktívne vyzývať.

Posledné týždne sa nám podarilo nadýchnuť a vďaka zlepšujúcim sa epidemiologickým podmienkam bolo možné stretnúť sa na rôznych podujatiach a pripomenúť si slobodu, v akej sme sa stretávali pred príchodom vírusu COVID19. Aktuálne čísla rozširujúcej sa mutácie Delty však naznačujú, že tento stav nemusí trvať dlho. Vakcína je jediný účinný spôsob ochrany, ktorý bráni masovému šíreniu vírusu. Preto hlavné mesto podporuje obyvateľky a obyvateľov v očkovaní, aby sme sa mohli spoločne stretávať bez obáv.

Osobne by som chcel požiadať každého jedného obyvateľa a obyvateľku nášho mesta, aby sa dali zaočkovať. Dnes to už nie je len individuálne osobné rozhodnutie, ale aj rozhodnutie pre bezpečnú Bratislavu,“ vyzval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Podľa aktuálnych údajov MZ SR je dnes v Bratislave zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 52,5% obyvateľov a druhou dávkou 39,9% obyvateľov[1].  V skupine seniorov a senioriek nad 65 rokov máme zaočkovaných 71,2% obyvateľov prvou dávkou a 68,4% druhou dávkou. V čakárni na prvú dávku sme 25.6. 2021 evidovali 3 700 ľudí z Bratislavy[2].

Podľa dostupných informácií je Delta variant o 40-60% nákazlivejší ako v súčasnosti prevládajúci britský variant. Predpokladá sa, že jeden človek dokáže infikovať 5-8 ďalších ľudí. Jediným účinným a bezpečným spôsobom, ktorý nás ochráni pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou či dokonca smrťou, je očkovanie. Na to, aby sme účinne dokázali obmedziť šírenie vírusu, je potrebné dosiahnuť čo najvyššiu zaočkovanosť obyvateľstva, teda kolektívnu imunitu. Znamená to, že v danej komunite, napríklad v meste Bratislava, je zaočkovaných toľko obyvateliek a obyvateľov, že vírus už nemá dostatok hostiteľov a jeho šírenie sa postupne zastavuje. 

O tom, akú úroveň kolektívnej imunity má dosiahnuť mesto Bratislava, sme sa radili s odborníčkou, epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou a rozhodli sme sa stanoviť si cieľ 75% zaočkovaného obyvateľstva.  To je úroveň, ktorá by nám mala pomôcť bezpečne prekonať nadchádzajúce obdobie. Očkovanie proti COVID19 je bezpečné a účinné a výskumy potvrdzujú, že vakcíny sú účinné aj proti novým variantom vírusu.

V Bratislave by sa tak malo pre očkovanie v čo najkratšom čase rozhodnúť ešte približne 100.000 ľudí, aby sme náš cieľ naplnili[3].

Preto sme sa ako hlavné mesto Bratislava rozhodli podporiť našich obyvateľov – dosiahnime spolu kolektívnu imunitu! Každý môže podporiť tých, ktorí sa ešte zaočkovať nedali, aby sa čo najskôr zaregistrovali na očkovanie, ktoré je už dostupné. S tými, ktorí ešte váhajú, hovorme – je úplne ľudské mať pochybnosti, avšak rozprávajme sa o nich a vezmime do úvahy jednoznačné odporúčanie odborníkov sa očkovať. Dosiahnuť v Bratislave kolektívnu imunitu sa musíme pokúsiť všetci, preto by sme chceli vyzvať aj tých, ktorí môžu komunikovať so svojimi zamestnancami alebo klientmi, aby sa do kampane zapojili tiež a motivovali ich k očkovaniu. K dispozícii budú naše materiály na stiahnutie.

Čím bližšie sa dostaneme v Bratislave k potrebnej kolektívnej imunite – teda čím viac nás bude zaočkovaných, tým bezpečnejšie a slobodnejšie budeme v meste žiť.  Bezpečnejšie bude napríklad chodiť do práce a stretávať sa s kolegami, stretávať sa v rodinách a s blízkymi, aj staršími príbuznými, ísť na koncert či iné kultúrne podujatie či užívať si naše mesto, kaviarne, reštaurácie a pekné miesta.

Očkovanie súvisí aj s hospodárskym a ekonomickým rozvojom mesta. Čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa vírus v Bratislave nebezpečne rozšíri až tak, že bude potrebné znovu zatvoriť veľké časti ekonomiky, vrátane podnikov, kaviarní a reštaurácií. Dosiahnutie kolektívnej imunity pomôže zdravotníctvu zvládnuť tretiu vlnu, ochráni najzraniteľnejších a pomôže mestu bezpečne prežiť ďalšiu vlnu covidu.

V Bratislave postupne prebieha aj očkovanie ľudí bez domova, prvé kolo bolo v De Paul, druhé očkovanie prebehlo v dennom centre Domec a v útulku Domov pre každého. Očkovanie zorganizoval Intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva SR v spolupráci so  Záchrannou zdravotnou službou SR, a.s.  za aktívnej spoluúčasti neziskových organizácií. Hlavné mesto SR Bratislava poskytuje klientom s nežiadúcimi účinkami po očkovaní starostlivosť v priestoroch Mestského karanténneho mestečka na Hradskej, kde je nepretržite k dispozícii tím sociálnych pracovníkov a zdravotníkov. Aj touto cestou posilňujeme kolektívnu imunitu Bratislavy.

Zároveň buďme naďalej zodpovední a dodržiavajme platné opatrenia – nosme rúško, dodržiavajme odstupy a dezinfikujme si ruky.  

Viac informácií o očkovaní, ktorým prispievame ku kolektívnej imunite v Bratislave a súčasne chránime seba aj ostatných, sa dozviete na: https://bratislava.sk/sk/informacie-o-ockovani-proti-covid-19-v-bratislave

graf1

 

graf2

[1] Dáta z 25.6. 2021 spracované Oddelením dátovej politiky a analýz Magistrátu hl.m. SR Bratislava.

[2] Ide o údaje, ktoré zverejňuje Inštitút dátových analýz tu: https://github.com/Institut-Zdravotnych-Analyz/covid19-data/tree/main/Vaccination a spracúva ich Oddelenie dátovej politiky a analýz.

[3] Údaj zahŕňa celú populáciu vrátane detí.

 

Zdroj. TS Hlavného mesta SR Bratislavy

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.