Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Národná transfúzna služba vyzýva na darovanie krvi

Dátum: 17.08.2021
Autor: Admin
Počet videní: 1030
Národná transfúzna služba vyzýva na darovanie krvi

Potrebná je najmä skupina A.

Národná transfúzna služba SR eviduje kritické zásoby hlavne krvnej skupiny A a všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom.

NTS preto vyzýva ľudí, ktorí môžu, aby prišli darovať krv. “Špecifikom tohto leta je, že okrem bežného naplánovaného operačného programu evidujeme zvýšené požiadavky na krvné prípravky, nakoľko nemocničné zariadenia dobiehajú plánované operačné zákroky, ktoré boli z dôvodu pandémie COVID-19 pozastavené,” vysvetlila dôvod kritickej situácie so zásobami krvi Frigová, hovorkyňa NTS SR. Pripomenula, že v letných mesiacoch stúpa počet dopravných nehôd a ťažkých úrazov, rovnako sa realizujú transplantácie.

Za posledné týždne NTS zaznamenala na svojich  odberových pracoviskách pokles darcov krvi, čo sa prejavilo aj poklesom zásob krvných prípravkov. “Darcov krvi je menej v dôsledku cestovateľskej a zdravotnej anamnézy, dovolenkového obdobia, vysokých denných teplôt a taktiež v dôsledku pretrvávania ochorenia  COVID-19 a z neho vyplývajúcich obmedzení pri darovaní krvi,” uviedla hovorkyňa.

Na všetkých odberových pracoviskách NTS SR je potrebné sa na darovanie krvi objednať na presný čas a stále platia bezpečnostné opatrenia zavedené na zabránenie šírenia COVID-19 ako vypisovanie dotazníka, meranie telesnej teploty, dezinfekcia rúk a povinnosť mať  prekryté horné dýchacie cesty. “Darovať krv môže osoba, ktorá za  posledných 14 dní nebola v zahraničí alebo nebola v úzkom kontakte s osobou, ktorá bola v zahraničí,” zdôraznila Frigová.

Darca, ktorý podstúpil očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môže znovu darovať krv najskôr 14 dní po aplikácii každej očkovacej dávky mRNA vakcín, teda Pfizer/BioNTech či Moderna alebo najskôr 28 dní po aplikácii každej očkovacej dávky vektorových vakcín, teda Astra Zeneca, Johnson&Johnson a Sputnik V.

Zdroj: TASR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.