Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvládneme to! Ale bez disciplíny to nepôjde!

Dátum: 16.03.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 2029
Zvládneme to! Ale bez disciplíny to nepôjde!

prinášame vám niekoľko praktických rád a odporúčaní v boji s koronavírusom COVID-19. Rozhovor poskytol našej redakcii Ing. Miloš Kosír, vedúci Kontrolného chemického laboratória CO v Nitre, MV SR.

Vážení Devínskonovovešťania, prinášame vám niekoľko praktických rád a odporúčaní v boji s koronavírusom COVID-19. Rozhovor poskytol našej redakcii Ing. Miloš Kosír, vedúci Kontrolného chemického laboratória CO v Nitre, MV SR.

Špecialisti tohto pracoviska pomáhajú svojimi meraniami pri rôznych rozhodovaniach orgánov štátnej správy podobne, ako to robia vo sfére svojej kompetencie Úrady verejného zdravotníctva. Títo odborníci spolupracujú počas roka aj na výrobe viacerých odborných televíznych relácií so zameraním na šírenie osvety v skupine maloletých v oblasti prevencie a ochrany životného prostredia.

Pán Kosír, poraďte nám, prosím, čo by mali v časoch ohrozenia koronavírusom robiť obyvatelia, aby čo najlepšie ochránili seba i svoju rodinu pred koronavírusom? 

Na úvod stručne odprezentujem štyri najdôležitejšie oblasti: je nevyhnutné upevňovať si vlastnú imunitu, pestovať psychickú odolnosť, nezabúdať na individuálnu ochranu a podrobiť sa neskutočnej disciplíne. Veľmi dôležité je aj časté vetranie miestnosti v ktorej sa zdržiavate.

Začnime teda našou imunitou. Ako si ju máme čo najlepšie upevňovať?    

Imunita má dve roviny. Prvá rovina si vyžaduje dostatočný prísun vitamínov. Ide najmä o vitamíny skupiny  A, B (celý komplex), C, D, E, ďalej minerálne a stopové prvky ako sú zinok, meď, selén. Vzhľadom na ročné obdobie toto nedokážeme zabezpečiť pri bežnom stravovaní, preto je potrebné si ich zadovážiť zo spoľahlivého zdroja vo forme výživových doplnkov, teda v lekárni. Ďalej je potrebné pravidelne piť (nemať sucho v ústach), najvhodnejšia je čistá voda alebo bylinkové čaje (zázvor, šípky). Veľmi vhodná je, samozrejme, aj konzumácia superpotraviny, ktorou je náš poctivý slovenský med!!! Dobre a preventívne pôsobia na organizmus aj rôzne koreniny, napr. kurkuma, škorica, badián, bylinky, nesmieme zabudnúť na cesnak a cibuľu. Odporúčam, ak vám to nerobí problém, minimálne 3 x denne požujte 1 klinček, ktorý má veľmi dobré antibakteriálne a antivírusové účinky. Nadmerné používanie tvrdého alkoholu sa neodporúča, nakoľko môže vysušovať ústnu dutinu a znižuje imunitný systém zaťažovaním funkcie pečene.

Čo si máme predstaviť pod psychickou odolnosťou? 

To je vlastne druhá rovina dobrej kondície imunity, naša zdravá psychika a psychická odolnosť.  Jednoducho, imunitu priamo ovplyvňuje nielen zdravá strava, ale aj náš duševný stav. 

Všetci sme viac-menej vystavení psychickej záťaži. Najlepšie sa eliminuje pohybom na čerstvom vzduchu, vyhrievaním sa na slnku, prácou v záhrade, na chate a pod., rešpektovaním dobrých vzťahov na pracovisku v kolektíve, rodine. V tomto období odporúčam každému človeku dostatočný spánok. Ďalej je potrebné rozptýlenie za pomoci vhodných duševných aktivít ako sú počúvanie hudby, čítanie kníh, spoločenské hry, hranie na hudobných nástrojoch, spievanie. Venujte sa najmä svojej rodine (manželke, manželovi, deťom, priateľovi, starým rodičom, ale aj osamelým osobám vo vašom okolí)  a upokojujte ich, že podobne, ako sa veci zhoršia, tak sa aj musia zlepšiť.  (Veď máme DEŇ, aj NOC.)  

Ako ďalšiu z možností prevencie ste spomenuli aj individuálnu ochranu. Aká individuálna ochrana je v tomto prípade najúčinnejšia?

Môže byť rôznorodá.  My v Kontrolnom chemickom laboratóriu (KCHL) sme zvyknutí nosiť ochranné masky nepretržite aj niekoľko hodín a dní. Ale to nie je podstatné. Významný je teraz fakt, že nikto nevie či je nosičom vírusu alebo jeho prijímateľom. 

A teraz to najdôležitejšie. Najzložitejšie veci mávajú často najjednoduchšie riešenia.  Mohol by som vám nadiktovať jednoduché chemické zloženie pre prípravu vhodného respirátora (napr. sóda bikarbóna, alkohol, voda a textilné rúško). Ak však nemáte nijaký respirátor, radšej vám odporučím, aby ste si ho  jednoducho svojpomocne vyrobili: navrstvite na seba tri až päťkrát zložený toaletný papier (ideálne mäkký). Túto vrstvu papiera potom vhodne zakomponujte – teda vložte – do šatky (ženy a mladí sa iste potešia rôznorodosti použitia na každý deň).  Dobré sú rôzne elastické materiály, pretože sú pružné a dobre sa prispôsobia vašej tvári. Tu je dôležité primerané utiahnutie, zaviazanie šatky okolo hlavy, aby vám šatka dokonale zakrývala nos a ústa. V súčasnosti vidím ledabolo upravené rúška, plantajúce sa okolo nosa a úst, čím sa výrazne znižuje účinnosť použitia! Tiež je dôležité, aby boli chlapi dobre na hladko oholení.  Po každom použití takto vlastnoručne pripraveného improvizovaného respirátora  vyberte  papierovú vrstvu, odhoďte ju do záchoda a spláchnite! Alebo ju zlikvidujte v uzatvorenom mikroténovom vrecku odhodením do koša. 

Takýto postup odporúčam v každom prípade pri činnosti vo väčšom kolektíve, ale rozhodne najmä pri nákupoch v obchodoch (potraviny, lekárne)!!! Šatku alebo použitú textíliu je potrebné vydezinfikovať, najlepšie vypraním pri vysokej teplote a vyžehlením z oboch strán – bude totiž obsahovať aj skondenzované výpary pri našom dýchaní, ale hlavne zachytené častice vírusu, ktoré je nevyhnutné bezpečne zlikvidovať. Pri tejto činnosti je, samozrejme, potrebné dôkladne a viackrát si umyť ruky mydlom. Najlepšie pod horúcou vodou minimálne 2 minúty.  

Veľmi dôležité je aj čistenie často používaných plôch ako sú kľučky a mobilné telefóny.  Kľučky odporúčam čistiť  SAVOM  podľa návodu. Mobilné telefóny – celé, čo najviac koncentrovaným alkoholom, čo máte doma (vodka, slivovica, alpa a pod.), potom dočistiť  saponátom a vysušiť. Doba pôsobenia alkoholického roztoku by mala byť min 2 až 3 minúty. Pri činnostiach, pri ktorých sa dotýkate možných kontaminovaných plôch (rôzne tlačidlá, napr. v bankomate, pri platení  kartou pri pokladni, pri tlačení a otváraní dverí, pri tlačení tlačidla vo výťahu) môžete použiť papierovú vreckovku, ktorú potom odhodíte, napr. keď vychádzate z domu, a to do kontajnera alebo do koša.  Následne si vydezinfikujte obe ruky. Dobré je mať poruke alebo vo vozidle mokré hygienické vreckovky.

Na popredné miesto staviate disciplínu. Prečo je „neskutočná disciplína“ v takýchto prípadoch najdôležitejšia?

Neskutočná disciplína si vyžaduje dodržiavanie prísnej karantény. Odporučil by som vytvorenie optimálnych minimálnych pracovných zmien na každom pracovisku, v každom prípade musia byť všetci pracovníci chránení rúškom, dôležité je v podnikoch počítať aj s možnosťou práce z domu! Ak budeme všetci disciplinovaní a zodpovední, pandémia sa môže rýchlo dostať pod kontrolu a jej dôsledky sa budú minimalizovať.

Ak by sme dodržali všetky vaše odporúčania, podarí sa nám koronavírus zlomiť? Ako dlho môže ešte toto obdobie trvať?

Osobne predpokladám, že najhoršia situácia vznikne za 2 až 3 týždne. Ak budeme dodržiavať prísne opatrenia, situácia sa môže stabilizovať do konca apríla. Potom môže mať  výraznú klesajúcu tendenciu. Ak sa to nepodarí, potom nás bude koronavírus prenasledovať ešte minimálne pol roka a viac. Takže situácia si bude naozaj vyžadovať  tie najprísnejšie opatrenia.  Inak to nepôjde.  Pre vysoko rizikové skupiny  (lekárov, ošetrujúce sestry na infekčných oddeleniach, zasahujúci personál) odporúčam v prípade potreby využiť aj ochrannú masku s filtrom. Ochranné masky s filtrom môžu poskytnúť okamžite orgány civilnej ochrany a krízového riadenia na príslušnom stupni okresu.

ĎAKUJEME za vzácne rady!

Monika Debnárová

Ďalšie zaujímavé rady a odporúčania nájdete v pokračovaní O imunite trochu inak - rady a odporúčania vedúceho KCHL CO v Nitre (1.4.2020)