Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Gratulácia starším spoluobčanom

Dátum: 01.10.2020
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 817
Gratulácia starším spoluobčanom

Naši milí seniori, naša mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves vám gratuluje k dnešnému Medzinárodnému dňu starších!

V rámci možností sa v Devínskej Novej Vsi dlhodobo venujeme zlepšovaniu podmienok seniorov.

Už sa stalo tradíciou, že 1. október oslavujeme Medzinárodný deň starších. Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov (OSN) koncom roka 1990 zároveň vyhlásilo celý október za Mesiac úcty k starším.

Nie je tajomstvo, že počet seniorov v Európe každý rok rastie. Demografické odhady Európskej komisie nevyznievajú pre nás optimisticky. Podľa nich Slovensko čaká približne o 30 rokov najvyššie percento starých ľudí na dôchodku. To si vyžaduje adekvátne opatrenia zo strany štátu, ktorý chce dbať na sociálne zázemie svojich zostarnutých občanov. Veľa však môžu urobiť aj samosprávy, lebo ich ústretovosť a pomoc môže byť veľmi konkrétna a ušitá na potreby obyvateľov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje zdravé starnutie ako proces optimalizácie fyzickej, sociálnej a duševnej námahy počas celého života tak, aby sa maximalizovala očakávaná dĺžka života prežitého v zdraví. Je totiž dôležité, aby si seniori zachovali najvyššiu možnú sebestačnosť. To so sebou prináša spokojnosť so životom a je vynikajúcou prevenciou pred psychickými traumami. Veľmi dôležitý je aj aspekt dostatočných sociálnych kontaktov.

V našej mestskej časti sa veľa seniorov združuje a stretáva v Klube dôchodcov na Istrijskej ulici. Na tento rok bola naplánovaná veľká rekonštrukcia budovy klubu, do ktorej zasiahlo meškanie – ako v mnohých iných podobných prípadoch – kvôli pandémii nového koronavírusu. Vzhľadom na vyhlásenú verejnú súťaž na rekonštrukciu Klubu dôchodcov všetci pevne dúfame, že vynovené priestory uvítajú našich seniorov v krátkej budúcnosti. (ec)

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.