Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nové informácie k príspevkom za ubytovanie odídencov

SÚBOR
Dátum: 23.06.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 1774
Nové informácie k príspevkom za ubytovanie odídencov

Výkaz  o výške príspevku za ubytovanie 

Poskytovanie príspevku za ubytovanie osôb  s udeleným štatútom dočasného útočiska upravuje zákon č. 480/20002 Z. z. o azyle a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Príspevok oprávneným osobám (ubytovateľom) vyplácajú samosprávy z prostriedkov poukázaných z ministerstva vnútra. Podrobnosti a postup pri vyplácaní príspevku upravuje Nariadenie Vlády Slovenskej republiky zo dňa 16. júna 2022 č. 218/2022 Z. z. o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, účinné od 21. júna 2022. Výška príspevkov oprávneným osobám sa zvyšuje, vyplácať sa budú do 30. septembra 2022.

Výška príspevku za ubytovanie sa vypláca v závislosti od veku ubytovaných osôb, pričom za maloleté osoby do 15 rokov je príspevok vyplácaný v polovičnej výške.  

Príspevok sa oprávneným osobám poskytuje vo výške:

  • 8 eur za jednu noc ubytovania odídenca, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov,
  • 4 eurá za jednu noc ubytovania odídenca, ak ide o fyzickú osobu, ktorá nedovŕšila vek 15 rokov,

Vzhľadom na aktuálne nariadenie vlády č. 218/2022 Z. z. o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca oprávnené osoby, ktoré majú s odídencami podpísanú zmluvu do 30. júna 2022, sú povinní podpísať dodatok k nej, resp. uzavrieť novú zmluvu, a to konca júna 2022, a predložiť ju obci do 8. júla 2022, teda súčasne s výkazom o počte nocí, počas ktorých poskytli ubytovanie.

Zmluvy uzatvorené na dobu dlhšiu ako do konca júna 2022 zostávajú v platnosti. 

Pripomíname, že na účely poskytovania príspevku je odídenec, ktorému oprávnená osoba poskytuje ubytovanie, povinný raz mesačne počas poskytovania ubytovania osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie.

Rovnako dávame do pozornosti NOVÉ TLAČIVO Výkaz oprávnenej osoby o výške príspevku za ubytovanie odídenca.

Vzhľadom na možné priebežné aktualizácie dokumentov a usmernení uvádzame aj odkaz na komplexné informácie vo veci príspevku za ubytovanie, ktoré zverejňuje Ministerstvo vnútra SR  https://www.minv.sk/?prispevok-za-ubytovanie

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
OO-FO-obec _upraveny Veľkosť: 949 kB Formát: xls Dátum: 23.6.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.