Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Víkend zatvorených hraníc v Devínskej

Dátum: 10.11.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 1160
Víkend zatvorených hraníc v Devínskej

Aký bude program 11. až 13. novembra?

Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční aj tento rok na viacerých miestach v Bratislave

 

Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si opäť pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Už po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc, ktorý je  spomienkou na obete  železnej opony a komunistického režimu v bývalom Československu, sa uskutoční od 12. do 13. novembra 2022.

 

Podujatím si chceme pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a spomínať na obete železnej opony, ktorých túžba po slobode stála to najcennejšie – ľudský život. Unikátnosť bývalej štátnej hranice medzi Slovenskom a Rakúskom využijeme na aktivity, ktoré širokej verejnosti prinesú informácie o železnej opone, ktorá nebola len deliacou čiarou dvoch kultúr - východu a západu, ale aj fyzickou prekážkou slobody.

 

Hlavným hosťom aktuálneho ročníka bude Josef Hlavatý z Českej republiky, ktorému sa v roku 1988 podarilo spolu s trojročným synom utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom. Jeho odvážnemu činu je venované predstavenie Krídlo, ktoré budete môcť vidieť a v diskusii sa pýtať priamo pána Hlavatého.

 

Program Víkendu zatvorených hraníc je naozaj pestrý a uskutoční sa na viacerých miestach v Bratislave. Prehliadku železnej opony dobovým autobusom, branné cvičenie, workshop o železnej opone pre deti a ich rodičov, výstavu Králové Šumavy, projekciu dokumentárneho cyklu Môj emigrant a divadelné predstavenie môžete zažiť počas soboty 12. novembra.

 

Nedeľa 13. novembra sa bude odohrávať pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Tento deň je venovaný spomienke na 42 doposiaľ zdokumentovaných obetí železnej opony. V programe vystúpia študenti Bratislavského konzervatória so skladbami Nežnej revolúcie, Josef Hlavatý priblíži okolnosti svojho úteku do Rakúska a nielen mladšia generácia návštevníkov si bude môcť vyskúšať branné cvičenie, ktoré bolo súčasťou života pred rokom 1989. Záver podujatia bude patriť čítaniu mien obetí a kladeniu sviečok k pamätníku.

 

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa, OZ v Lepších časoch, mestskou časťou Bratislava - Devínska Nová Ves a Novou Cvernovkou.

 plagat_MHD

Program Víkendu zatvorených hraníc 2022

 

Piatok 11. novembra

 

Pamätáte sa ešte? / neverejné podujatie

Ateliér Svetlík, Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 9:00 – 13:30 hod.

Inšpiratívne stretnutie pre pedagógov s vyhlásením literárnej súťaže pre školy pri príležitosti 55. výročia od invázie okupačných síl Varšavskej zmluvy na územie ČSSR v roku 1968 a 30. výročia vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. 

V spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže, Krajské pracovisko v Bratislave.

Možnosť prihlásenia cez web Národného inštitútu vzdelávania a mládeže, Krajské pracovisko Bratislava.

 

Sobota 12. novembra

 

Po stopách železnej opony dobovým autobusom

Parkovisko nová budova SND – Nová Cvernovka / 10:30, 11:40, 13:30, 14:40, 15:50 hod.

Prežite príbeh emigranta a buďte pri jeho zadržaní, vypočúvaní a odsúdení. Na vlastnej koži zažijete absurdnosť doby, kedy túžba po tak prirodzenej veci ako je sloboda, vás mohla stáť väzenie, dokonca smrť.

Na podujatie je potrebné sa prihlásiť prostredníctvom online formulára na www.bratislavskykraj.sk/hranice.

 

Za hranicami všedných dní / workshop pre deti a ich rodičov

Ateliér Svetlík, Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 10:00, 13:00, 15:00 hod.

Spoznajte radosti a prekážky cestovania dnes a v minulosti. Deti si budú môcť vytvoriť  kritický názor o slobode a neslobode a porovnať život v reálnom socializme a komunizme so súčasným spôsobom života.

Workshop je určený pre vekovú skupinu 8 - 12 rokov.

 

Branné cvičenie ako ho nepoznáte

Areál, Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 10:00 – 16:00 hod.

Spomienka na deti obalené igelitom a v plynových maskách vzbudzuje nielen medzi pamätníkmi skôr úsmev. V dobe socializmu však bola branná výchova neoddeliteľnou súčasťou školských osnov. Vyskúšajte si, čo všetko musel ovládať „uvedomelý“ obyvateľ ČSSR a zažite dobu, kedy obrana „socialistickej vlasti“ bola úlohou každého jedného z nás.  

 

Králové Šumavy / komentovaná prehliadka výstavy    

Zborovňa, Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 11:00, 13:00, 15:00 hod.

Životné osudy kuriérov západných spravodajských služieb a ich prevádzačov pri prechodoch cez šumavské hranice. Výstava sa zameriava aj na málo známu provokačnú akciu Kamene, v rámci ktorej ŠTB za pomoci falošných prevádzačov lákala uprchlíkov do fiktívnej služobne americkej spravodajskej služby. Podľa dnešných odhadov sa obeťou tejto provokácie stalo niekoľko stoviek osôb.
(výstava zostáva v Zborovni do  21. 11. 2022, v prípade záujmu počas pracovných dní v čase od  9:00  do 16:00 hod. po dohode na tel.: 0944 082 770)

Premietanie dokumentárneho cyklu Môj emigrant

Vestibul, Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava / 10:00 – 16:00 hod. 

Dokumentárna séria o tom, ako emigrácia medzi rokmi 1968 až 1989 ovplyvnila životy ľudí v našej krajine i za jej hranicami. Konfrontáciou pohľadu emigrantov a ich blízkych, ktorí zostali žiť v Československu, skúma jednu z najzákladnejších otázok totalitného režimu – otázku osobnej slobody a jej hodnoty.

 

Krídlo (tri nočné rozhovory o presune vzduchom)

DAK´90 Štúdio A2 Nové župné divadlo, Mickiewiczova 2, Bratislava / 19:00 hod.

Minidráma na motívy skutočného príbehu Josefa Hlavatého.

Tri noci... tri rozhovory... Krídlo nemapuje dokumentárne presne útek Josefa Hlavatého cez hranice, či len ako kuriózny a odvážny čin. Zamýšľa sa hlbšie nad motívmi, ktoré ľudí k takýmto pokusom viedli, nad atmosférou doby, ale predovšetkým významom slobody, ktorý sa stáva neurčitý, ak je jej dostatok a bytostne pálčivý, ak chýba. Tie pojmy natáča v troch rôznych dialógoch ako krištáľ proti svetlu a skúma vždy z rozličných strán. Nie sú to len rozhovory Josefa a jeho rodičov, keď sa celý plán rodí, ale aj  reči na nočnej hliadke pohraničníkov a koniec koncov aj myšlienok, ktoré kedysi dávno viedli iného vyhnanca v túžbe po slobode smerom k nebesiam, aby získal voľnosť vtákov.

Scenár a réžia: Jakub Nvota, Túlavé divadlo, o.z.

Účinkujú: Adela Mojžišová, Lucia Hurajová, Ondrej Kovaľ, Juraj Loj, Kamil Mikulčík, Michal Spielmann, Pavol Šimun.

Po predstavení nasleduje diskusia s Josefom Hlavatým a ďalšími hosťami.

 

Nedeľa 13. novembra

 

Spomienkové podujatie

10:00 – 16:00 hod.

Prechod cez Cyklomost slobody do Rakúska len s cestovnou doložkou.  Ukážka atmosféry na hraniciach komunistického Československa, symbolické uzatvorenie štátnej hranice, vydávanie výjazdových doložiek, pečiatka dňa.

 

Pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi

 

15:30 hod.

Sprievodný program moderuje Juraj Bača:

- skladby Nežnej revolúcie v podaní študentov Konzervatória v Bratislave;

- branné cvičenie ako ho nepoznáte;

- spomienky Josefa Hlavatého na jeho kuriózny útek cez železnú oponu;

- výpovede o útekoch za slobodou v bunkri.

 

16:30 hod.

Spomienka na obete železnej opony.

Čítanie mien obetí, spomienkové salvy a položenie sviečok k pamätníku. 

 

 

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.