Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislavská župa založila novú cestársku spoločnosť

Dátum: 19.10.2020
Autor: Jana Vedejová
Počet videní: 1176
Bratislavská župa založila novú cestársku spoločnosť

Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s., má začať fungovať od budúceho roka.

Na starosti bude mať správu, údržbu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, mostov a miestnych komunikácií pre cestnú nemotorovú dopravu v kraji. 

„Starostlivosť o regionálne cesty je priorita župy od nástupu nášho vedenia. Zdedili sme zložitý majetkový a právny problém týkajúci sa spoločnosti Regionálne cesty Bratislava (RCB), ktorý sme začali systémovo riešiť. Spoločnosť RCB sme dostali pod kompletnú manažérsku i vlastnícku kontrolu a schválili sme aj plán vysporiadania záväzkov. Dnes sa posúvame zase o krok ďalej. Chceme založiť novú cestársku spoločnosť na úrovni 21. storočia, ktorá bude efektívne, hospodárne a transparentne zabezpečovať starostlivosť o regionálne cesty. Nebude zaťažená problémami z minulosti a zároveň bude konkurencieschopná na trhu v rámci poskytovania služieb pre tretie osoby,“ vysvetlil niekoľko dní pred rokovaním predseda BSK Juraj Droba. 

Župa v tomto roku zabezpečila vypracovanie analýzy optimálneho modelu efektívneho fungovania cestného hospodárstva. V rámci tejto analýzy boli posúdené všetky legislatívne prípustné varianty zabezpečovania správy a údržby ciest II. a III.  triedy na území kraja. Na realizáciu variantu, ktorý bol vyhodnotený v analýze ako najvhodnejší, bolo nutné okrem získania manažérskej kontroly pristúpiť aj k prevzatiu výlučnej majetkovej kontroly, a to formou odkúpenia celého 32 percentného podielu od minoritného akcionára za symbolických 0,1 €. Spomínaná analýza uvádza, že optimálnym riešením je založenie novej obchodnej spoločnosti s výlučným vlastníctvom BSK, ktorá by zabezpečovala správu a údržbu ciest II. a III. triedy na základe novej zmluvy.

Nová akciová spoločnosť Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s., by mala začať fungovať na prelome rokov 2020/21 tak, aby bola kontinuálne zabezpečená starostlivosť o regionálne cesty, vrátane zimnej údržby. Župa chce v rámci novej firmy čím skôr začať s investíciami do cestnej infraštruktúry v kraji.

Zastupiteľstvo BSK o vzniku novej cestárskej spoločnosti rokovalo, 16. októbra. Po prvýkrát v histórii župy prebiehalo elektronicky. Poslanci hlasovali prostredníctvom systému, ktorý navrhli a vyvinuli zamestnanci BSK. Systém v premiére otestovali poslanci na spoločnom rokovaní komisií zastupiteľstva v stredu 14. októbra.

Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.