Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naša planéta má 22. apríla sviatok

Dátum: 22.04.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1600
Naša planéta má 22. apríla sviatok

Čo darovať našej Zemi k sviatku?

Dvadsiaty druhý apríl sa každoročne spája s oslavou Dňa Zeme.

S oslavou planéty, ktorá je pre ľudstvo životodarnou, fascinujúcou a nenahraditeľnou. Súčasný rozmach civilizácie, technický pokrok a konzumný spôsob života však spôsobujú Zemi hlboké, ťažko zahojiteľné rany. Životné prostredie a podnebie našej planéty tak dlhodobo čelia nežiaducim vplyvom, ktoré predstavujú hrozbu pre život na nej nielen pre našu generáciu, ale aj pre tie nasledujúce.

 

Ak by súčasné negatívne trendy pokračovali, budúce generácie sa budú musieť vyrovnať s extrémnejšími teplotami a poveternostnými udalosťami, s menším počtom rastlinných a živočíšnych druhov, s rastúcim nedostatkom zdrojov a s jej obrovským znečistením.

Vedeli ste, že v dôsledku ľudskej činnosti:

  • sa mení globálna klíma našej planéty? Zmena klímy ovplyvňuje celý svet. Štíty polárnych ľadovcov sa roztápajú a hladina morí stúpa. V niektorých regiónoch sú extrémne výkyvy počasia a zrážky čoraz častejšie, zatiaľ čo iné oblasti zažívajú viac extrémnych horúčav a suchá.
  • sa vytráca rozmanitosť života na zemi, stráca sa biodiverzita? Znečisťujúce látky produkované ekonomickými činnosťami sa hromadia v životnom prostredí, čím sa znižuje schopnosť ekosystémov obnovovať sa a poskytovať nám životne dôležité služby.
  • sa spotreba a výrobné systémy stali neudržateľnými? Premena surovín na tovar, ktorý sa používa, spotrebúva a potom odhadzuje, vedie nielen k hromadeniu množstva znečistenia a odpadu, ale aj k celosvetovej hospodárskej súťaži o prírodné zdroje.

Aký je stav životného prostredia na Slovensku?

Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia vydávajú každoročne Správu o stave životného prostredia Slovenskej republiky. Publikované údaje a informácie poskytujú komplexnejší pohľad nielen na kvalitu životného prostredia na Slovensku, ale aj na vyhodnotenie vybraných nástrojov starostlivosti o životné prostredie.

Ako sa zapojiť do osláv Dňa Zeme?

Množstvo organizácií, iniciatív či hnutí pripravilo program oslavujúci našu planétu. Vybrať si tú, ktorá vás najviac osloví, si môžete aj cez kalendár podujatí. Mnohé z online podujatí vás môžu inšpirovať, ako každodennou rutinou vzdať hold planéte Zem a oslavovať ju tak častejšie ako len 22. apríla. 

zdroj: enviro.portal

 

Len pripomíname, že pomôcť môžte aj zapojením sa do brigády značenia Sandbergu  cez fb udalosť:  Enviro krúžok

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.