Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako vdýchnuť staršiemu textilu nový život

VIDEO
Dátum: 02.12.2021
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 450
Ako vdýchnuť staršiemu textilu nový život

Ako opäť využiť použitý testil? 

Každú sekundu putuje jeden kamión textilu na skládku alebo do spalovne. Rýchly módny priemyslem môže byť toxický. Často ľudia nakupujú viac ako potrebujú. Konzumným spôsobom života žije väčšina ľudí a to nie je prospešné pre planétu. V dnešnej dobe ale máme viacero možností ako sa zachovalého textilu zbaviť. 

- kontajnery na použitý textil 

- seckondhandové obchody

Jeden takýto obchod sa nachádza v centre Bratislavy. Môžete doň odniesť použité oblečenie a však v dobrom stave. Textil nepoužiteľný na ďalší predaj obchod vie posunúť na recykláciu pre nové využitie. Manažérka obchodu Nosené vysvetľuje, že sa z nepredajných kúskov môže vytvoriť ďaľším spracovaním na príklad textilná taška, alebo obal na notebook. Obchod každý rok spolupracuje so študentmi z VŠVU, ktoré vytvárajú návrhy nových modelov z použitých látok. Referantka pre obehové hospodárstvo Magistrátu hlavného mesta Bratislava upozorňuje, že by sme malii nakupovať efektívnejšie. 

A čo vymyslela fínska spoločnosť? Viac sa dozviete v reportáži. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.