Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Lukáš Bulko

VIDEO
Dátum: 31.01.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 378
Lukáš Bulko

koordinátor vzdelávania a osvety Fairtrade na Slovensku

Fairtrade môžeme považovať za globálne hnutie, ktoré presadzuje spravodlivejšie podmienky pre pestovateľov a producentov komodít v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii. Lukáš Bulko, ktorý bol osobne v Kostarike vysvetľuje, čo Fairtrade znamená a čo je nutné splniť na to aby obchod "značku" fair trade získal? Hlavné sú 3 roviny štandardov a tými sú ekonomické podmienky, sociálne a enviromentálne. V sociálnych podmienkach je dôležité dodržiavanie pracovného práva a podpora odborov. 

Vo Fairtrade je potrebné dodržiavať podmienky ako sú zákaz detskej práce, rodovej rovnosti, zákaz diskriminácie a zákaz geneticky modifikovaných plodín a určitých agresívnych pesticídov.

Certifikácia by mala slúžiť drobným pestovateľom a rodinnym farmám. 

Lukáš Bulko bol v Kostarike 7 dní  na exkurzii po rôznych družstvách a mal možnosť zažiť priebeh produkcie banánov, kávy, ananásov a cukrovej trstiny od ich pestovania, zberu cez družstvá až po spracovateľské závody. Stretol sa aj s manažérmi drustiev, ktorí mu prezradili, že práve to družstvo im pomáha v budovaní vzťahov na družstve, vytvárať inovácie družstva a efektivity produkcie spoločne. Každý má možnosť byť vypočutý. 

Ak zakúpite produkt označený fairtrade, pomáhate tak rodinám, farmárom z danej oblasti dovozu. 

Pozrite si rozhovor s Lukášom Bulkom.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.