Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slávnostné pomenovanie ulice v Devínskej Novej Vsi "VUKOVARSKÁ"

Dátum: 27.11.2019
Počet videní: 2261
Slávnostné pomenovanie ulice v Devínskej Novej Vsi

Mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves (MČ DNV) vás pozýva na pomenovanie novej ulice, ktorá dostane názov Vukovarská a tiahne sa popri obytnom komplexe Devínka, v blízkosti Eisnerovej a ulice Pod Glavicou.

Slávnostná pomenovanie novej ulice v Devínskej Novej Vsi

Mestská časť Bratislava-Devínska Nová Ves (MČ DNV) vás pozýva na pomenovanie novej ulice, ktorá dostane názov Vukovarská.

Ulica sa tiahne popri obytnom komplexe Devínka, nachádza sa v blízkosti Eisnerovej a ulice Pod Glavicou.

Slávnostný akt sa bude konať 6. decembra 2019 o 12.00 hodine. Svojou prítomnosťou nás poctí veľvyslanec Chorvátskej republiky Aleksandar Heina, Ivan Penava, primátor mesta Vukovar, Ivan Milas, štátny tajomník a vedúci štátneho úradu pre Chorvátov mimo Chorvátskej republiky, Zdravka Bušić, štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Chorvátskej republiky za účasti ďalších vzácnych hostí.   

Na návrh Mestskej časti schválili tento názov poslanci hlavného mesta SR Bratislavy začiatkom júna t. r. K tomuto pomenovaniu prispela skutočnosť, že Devínska Nová Ves je historicky obec s najpočetnejším osídlením chorvátskej menšiny na Slovensku a mesto Vukovar je najväčším symbolom novodobých dejín Chorvátov a Chorvátska.

Stručne si pripomeňme, že v smutne preslávenom vojenskom konflikte od augusta do novembra 1991 bránila Vukovar hŕstka dvoch tisícok ľahko ozbrojených vojakov Chorvátskej národnej gardy s civilistami. Protivníkom bola Juhoslovanská ľudová armáda a srbské polovojenské jednotky s takmer 40 tisíckami vojakov, ktoré disponovali ťažkou vojenskou technikou. V priebehu bitky dopadalo na mesto až 12 000 delostreleckých granátov a rakiet denne. Žiaľ, smutným zápisom do histórie zostáva fakt, že Vukovar bol prvým mestom na území Európy po ukončení 2. svetovej vojny, ktoré bolo úplne zničené. Po 87 dňoch intenzívneho obliehania a neustáleho bombardovania sa dostal Vukovar pod správu útvaru republika Srbská Krajina. Keď 18. novembra 1991 Vukovar padol, niekoľko stoviek vojakov a civilistov bolo zmasakrovaných a najmenej 20 000 obyvateľov bolo deportovaných z mesta a okolia. V r. 1998 sa konečne obyvatelia dočkali spravodlivosti a po podpise mierovej zmluvy sa dostal Vukovar späť pod kontrolu Chorvátska pod záštitou OSN.