Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

COVID-19: Čo znamená byť v domácej izolácii?

Dátum: 14.03.2020
Autor: Admin
Počet videní: 1463
COVID-19: Čo znamená byť v domácej izolácii?

Byť v domácej izolácii znamená zdrťaž sa sociálnych kontaktov (napríklad rozhovor so susedom), nechodiť do práce, neopúšťať byť (nechodiť na kávu, alebo do kina)

ČO ZNAMENÁ BYŤ V DOMÁCEJ IZOLÁCII?
  • zdrťaž sa sociálnych kontaktov (napríklad rozhovor so susedom)
  • nechodiť do práce
  • neopúšťať byť (napríklad ísť na kávu, alebo do kina)

Všetci, ktorí sa od 10. marca vrátili z Talianska, Číny,  Iránu a Južnej Kórei na Slovensko, musia abslovovať domácu 14 dňovú karanténu / izoláciu. Karanténa platí aj pre ich rodinných príslušníkov, žijúcich s  nimi v spoločnej domácnosti. Týka sa to aj tých, ktorí boli s takýmito osobami v kontakte. Po návrate sa oboznámte s aktuálnymi pokynmi a odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR. Zúroveň informujte o svojom návrate aj svojho zamestnávateľa.

Vzhľadom na riziko šírenia koronavírusu by mali dobrovoľnú domácu karanténu podstúpiť všetci, ktorí sa vrátili na Slovensko zo zahraničia, vrátane tých, ktorí majú klinické príznaky.

Za nerešpektovanie nariadenia môže byt občanovi uložená pokuta do výšky 1650 eur. Viac informácií získate u vášho všeobecného lekára, na www.health.gov.sk alebo 0800 221 234.

Ak patríte k tým, ktorí museli po príchode zo zahraničia zostať v domácej karanténe, využite ten čas pre svoju rodinu. Rozprávajte sa, čítajte si, hrajte sa hry, venujte sa deťom, prípadne robte veci, na ktoré bežne počas roka nemáte čas. 

Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť (PN), potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí. 

koronavirus-karantena-home-mzsr

Zdroj: MZ SR