Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Druhá etapa zberu separovaného odpadu z rodinných domov

SÚBOR
Dátum: 16.12.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 2410
Druhá etapa zberu separovaného odpadu z rodinných domov

Bratislava vyhodnotila prvú etapu zmeny systému zberu a odvozu vytriedeného odpadu z rodinných domov a v roku 2021 zapojí postupne všetky mestské časti.

Ako bude prebiehať vrecový zber triedeného odpadu z rodinných domov v druhej etape?

Za základe vyhodnotenia prvej etapy a prieskumu spokojnosti občanov sa mesto rozhodlo pokračovať v rozbehnutom systéme vrecového zberu a považuje ho za úspešný. Zrušením zberných hniezd sa zvýšila kvalita a čistota životného prostredia, zbiera sa čistejšia surovina, a tak sa tiež zabezpečí vyššia úroveň recyklácie.  

Keďže respondentky a respondenti prieskumu najviac uvádzali medzi návrhmi na zlepšenie systému častejší odvoz odpadu, dopyt na viac vriec a využívanie zberných nádob, systém sme sa rozhodli prispôsobiť ich komfortu. Frekvencia zberu 1x za mesiac sa v letných mesiacoch (jún, júl a august), kvôli vyššej spotrebe plastov a predchádzaniu šírenia zápachu počas horúcich dní, zvýši pre plasty, kovové obaly a kompozitné obaly na báze lepenky na 2x za mesiac. Do domácností sa v rámci dopytu dodá zvýšený počet modrých vriec na papier z pôvodných 25 na 26 ks/rok a žltých vriec pre plasty, kompozitné obaly a kovy z pôvodných 25 na 32 ks /rok. 

Nakoľko v OLO, a.s. prispôsobilo harmonogramy zvozov tak, aby zahŕňali aj čas na vyťahovanie z nádob, obyvatelia budú môcť od januára 2021 vykladať v deň zvozu vrecia s triedeným zberom aj vo vlastnej zbernej nádobe. Vrecia v nádobe musia byť uzatvorené, resp. zaviazané a odpad vo vreciach môže byť len ten, ktorý do nich patrí v zmysle VZN. Nádoba by mala byť v maximálnom objeme 240 l a farebne zhodná s farbou vreca.  

Na začiatku roku 2021 sa do systému zberu zapoja ďalšie 3 mestské časti: Rača, Nové Mesto a Ružinov. Odvoz odpadu začne vo februári 2021, čomu bude predchádzať rozvoz vriec. Od augusta 2021 sa do systému zapoja zostávajúce mestské časti so zvozom odpadu v septembri. 

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zvony na sklo. Na zberných hniezdach už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými a kovovými obalmi. 

Zapojenosť obyvateľstva po troch mesiacoch od spustenia 1. etapy bola  72% pre plast, kompozitné a kovové obaly a 28% pre papier.  Využívanie vrecového zberu stúpa každým mesiacom, a to aj vďaka dobrej spolupráci s mestskými časťami. V pilotnom zavádzaní sa opätovne potvrdilo, že intenzívnou komunikáciou medzi partnermi a zodpovednou komunikáciou s verejnosťou je možné posilniť zodpovedné nakladanie s odpadmi v jednotlivých domácnostiach. 

Mesto spolupracuje na zavedení vrecového zberu z rodinných domov  s organizáciou zodpovednosti výrobcov – NATUR-PACK, a.s. a spoločnosťou OLO a.s.

Zdroj a viac informácií: https://bratislava.sk/sk/zmena-sposobu-zberu-a-odvozu-vytriedeneho-odpadu-z-rodinnych-domov

 

 

Harmonogram v prílohe.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Informácie o vrecovom zbere a harmonogramy pre zónu A,B Devínska Nová Ves Veľkosť: 3.72 MB Formát: pdf Dátum: 16.12.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.