Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prednášky v interiéri ekocentra

Prezentácia v PowerPointe, spojená s výtvarnými aktivitami.

cieľová skupina: 1. až 5. ročník ZŠ

dĺžka trvania: 45 min

cena: 2 eurá na dieťa (pedagóg má prednášku gratis)

 

Ryby (Osteichthyes)

Základné informácie a zaujímavosti o triede rýb a o rekordmanoch pod vodnou hladinou. Predstavíme si niektoré naše druhy vrátane vyzy veľkej (Huso huso), najväčšej sladkovodnej ryby, ktorá sa v minulosti rozmnožovala v Dunaji.

 

Obojživelníky (Amphibia)

Základné informácie o triede obojživelníkov, druhovej ochrane, aj o význame týchto živočíchov v prírode. Predstavíme si žaby a mloky, ktoré žijú na území Slovenska.

 

Plazy (Reptilia)

Základné informácie o triede plazov a ich systematické delenie. Korytnačky, krokodíly, hady a jašterice. Nechýbajú ani druhy žijúce na Slovensku.

 

Vtáky (Aves)

Základné informácie o triede vtákov a ich systematické delenie od najväčších druhov až po tie najmenšie. Ukážeme si rôzne veľké vajcia, pierka, rozmanitú starostlivosť o mláďatá a kamufláž.

 

Cicavce (Mammalia)

Základné informácie o triede cicavcov a ich systematické delenie na jednotlivé rady. Objavíme spolu pestrú a naozaj rôznorodú skupinu živočíchov.

 

Dinosaury (Dinosauria)

Porozprávame si o živote v druhohorách (mezozoikum). Predstavíme si systematické delenie dinosaurov, vznik skamenelín (fosílií) a prácu paleontológov. Nebude chýbať ani ginko a stopy dinosaurov na Slovensku.

 

Primáty (Primates)

Základné informácie o rade primátov a ich systematické delenie. Ukážeme si protistojný palec, ploské nechty, ramenné kĺby a veľký mozog. Predstavíme si Dian Fossey a jej výskum goríl v pralese.

 

Vtáky na kŕmidlách

Naučíme sa rozoznávať jednotlivé druhy na kŕmidlách a povieme si, čo všetko im v zime môžeme ponúknuť. Prikrmovanie vtákov totiž patrí medzi obľúbené zimné aktivity.

 

Dajme šancu prírode

Povieme si, ako môžeme prispieť k udržaniu biodiverzity na našej planéte. Ukážeme si rôzne typy hmyzích hotelov a hmyzích domčekov, ktoré slúžia ako úkryty pre hmyz. Porozprávame sa o pôvodných a nepôvodných druhoch na Slovensku a o rovnováhe v prírode.

 

Kamufláž

Ukážeme si ako sa niektoré druhy živočíchov maskujú v prírode. Vysvetlíme si, čo sú to mimikry a zahráme sa na schovávačku.

 

Morské ekosystémy

Porozprávame sa o morských ekosystémoch a o tom, čo ich ohrozuje. Ukážeme si dobývanie morských hlbín a jednotlivé pokusy s ponorkami. Povieme si aj o adaptácii hlbokomorských živočíchov na život v extrémnych hĺbkach, vo večnej tme a pri nedostatku kyslíka.