Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Info - Aktuálny súhrn informácií - Koronavírus - mimoriadna situácia, núdzový stav v zdravotníctve, kontroly a obmedzenia na hraniciach i v bežnom živote

Dátum: 24.03.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1725
Info - Aktuálny súhrn informácií - Koronavírus - mimoriadna situácia, núdzový stav v zdravotníctve, kontroly a obmedzenia na hraniciach i v bežnom živote

Aktuálny súhrn informácií - Koronavírus - mimoriadna situácia, núdzový stav v zdravotníctve, kontroly a obmedzenia na hraniciach i v bežnom živote

23.3.2020, Ministerstvo vnútra SR

Zdravotníctvo v núdzovom stave

↔  Núdzový stav, ktorý od 16. marca 2020  vláda vyhlásila pre štátne nemocnice, sa od 19. marca 2020  rozšíruje na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, a to bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodla o tom vláda 18. marca 2020 . Podľa čl. 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sa pracovná  povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti a zákaz uplatňovania práva na štrajk

Toto opatrenie má umožniť presuny personálu a techniky, zdravotníci nemôžu odmietnuť prísť do práce a nebudú môcť vstúpiť do štrajku. Zároveň vláda požiadala aj súkromné nemocnice, aby prestali poskytovať plánované operácie a zdravotnícke kapacity držali pre potreby starostlivosti o pacientov nakazených koronavírusom.

Obmedzenia

Obchody či prevádzky so službami sú od pondelka 16. marca 2020  zatvorené. Výnimku majú predajne potravín, lekárne, drogérie, novinové stánky, banky, pošty a niekoľko ďalších typov prevádzok.  Presnejšie informácie vrátane už skorších opatrení nájdete na webe Úradu verejného zdravotníctva SR

 Od piatka 13. marca platia obmedzenia v medzinárodnej osobnej doprave, sú zatvorené všetky školy, škôlky, univerzity, zábavné podniky, akvaparky - viď nariadenie hlavného hygienika SR. Klientske centrá fungujú v obmedzenom režime. Vzhľadom na situáciu polícia nedáva pokuty za neplatné technické a emisné kontroly, a urobila opatrenia aj na úseku súkromnej bezpečnosti.  

Sú zakázané návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Ministerstvo školstva vydalo zákaz všetkých výletov a exkurzií mimo územie Slovenska. Zaviedlo sa všeobecné odporúčanie zakázať všetky návštevy v domovoch sociálnych služieb. Zákaz návštev platí aj vo väzniciach a detských domovoch. Naďalej platí zákaz organizovania športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území štátu. 

↔ Aktuálne a overené  informácie o situácii na hraniciach nájdete na FB stránke polície.

↔ Priebežne aktualizujeme aj opatrenia pre fungovanie klientskych a kontaktných pracovísk MV SR, polícia v tomto čase upúšťa od sankcií pre vodičov pre neplatnosť dokladov a osvedčení.

↔  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zabezpečuje návraty občanov Slovenska, ktorí sa chcú z cudziny dostať domov na Slovensko. Rozhodla o tom vláda na mimoriadnom rokovaní v nedeľu 15. marca 2020.  Občania musia v prvom rade dať o sebe vedieť veľvyslanectvu v krajine, v ktorej sa nachádzajú, aby bolo možné zistiť ich počty a rozhodnúť kedy a akou formou ich prepraviť.

Všetci títo naši občania však musia  po návrate povinne absolvovať 14-dňovú karanténu v zariadeniach MV SR /Gabčíkovo, Liptovský Ján, Donovaly/. Občania, ktorí už sú po návrate z cudziny doma na Slovensku a nechcú absolvovať povinnú karanténu v spoločnej domácnosti so svojimi rodinami či blízkymi, takisto môžu využiť zariadenia MV SR - pre tento účel je potrebné volať linku 112.

Kamkoľvek idete, noste ochranné prostriedky - rúška, respirátory, rukavice.

 

Cezhraničný pohyb a karanténa

Vstup na Slovensko je umožnený len osobám, ktoré majú povolenie na pobyt, musia však podstúpiť 14-dňovú karanténu. Povinná 14-dňová domáca karanténa platí od 13.03. 2020 až do odvolania pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR žijúcim na území SR nad 90 dní, ktorí sa vrátia zo zahraničia, vrátane osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Osoby, ktorým štát umožnil kolektívny návrat domov /repatriácie zabezpečuje rezort zahraničných vecí/, sú povinné absolvovať karanténu v niektorom zo štátnych zariadení.
Za nedodržanie  karantény hrozí fyzickej osobe sankcia vo výške 1659 eur. Ak máte obavu z ohrozenia svojich blízkych a chcete karanténu absolvovať v štátnom zariadení, volajte linku 112.

 
Niektoré kategórie zamestnancov majú výnimky z povinnej karantény, napríklad pracovníci v medzinárodnej doprave, ošetrovatelia, zdravotníci  či občania SR s trvalým či prechodným pobytom  v prihraničných oblastiach v pásme do 30 km od štátnej hraníce SR dochádzajúci za prácou na Slovensko.  Presné informácie nájdete v nariadení hlavného hygienika.

Maďarsko-slovenskú hranicu bez povinnosti absolvovať karanténu môžu aktuálne občania, ktorí žijú či pracujú na území Slovenska/Maďarska najviac 30 km od hraníc.

↔  Aktuálne informácie o situácii na hraničných priechodoch zverejňuje polícia  FB stránke.

Presnejšie info o karanténe vydáva úrad verejného zdravotníctva. Ďalšie informácie získate u vášho všeobecného lekára, na www.health.gov.sk alebo 0800 221 234.

Dobrovoľnú karanténu nech zvážia všetci, ktorí majú klinické príznaky. 


Prečítajte si:



Hraničné priechody

V súvislosti s hrozbou koronavírusu sa už od piatka 28. februára 2020 na medzinárodných letiskách SR vykonáva zdravotná kontrola každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR vo štvrtok 27. februára 2020. Kontroly sa vzťahujú na medzinárodné letiská v Bratislave, Poprade a v Košiciach. Prebieha na nich meranie telesnej teploty pasažierov prichádzajúcich na územie SR.

Aktuálne informácie nájdete na FB stránke polície.

Na hraničných priechodoch sa distribuujú informačné letáky. Informačná kampaň je už rozšírená aj na ďalšie hraničné prechody pre cestnú dopravu. Týka sa to prechodov: KitsseJarovce, Berg, Rajka, Kúty, Vyšné Nemecké, Makov a Drietoma. Informačná kampaň sa začína 10.03.2020 o 16.00 hod a bude trvať do 24.00 hod. V ďalších dňoch bude začínať o 06.00 hod a trvať bude do 24.00 hod. Motoristi sú povinní prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou.

 

Vyhnite sa klientskym centrám a využívajte e-služby, polícia upustila od sankcií za neplatné doklady či osvedčenia

Chceme upozorniť a apelovať na občanov SR, že voľno v práci, škôlkach a školách neznamená, že sa majú masovo presúvať na úrady! Ak to nie je  naozaj nevyhnutné, nechoďte za úradníkmi, využite možnosti elektronického vybavovania, prípadne sa k Vašim žiadostiam telefonicky informujte. Klientske a ostatné kontaktné pracoviská MV SR fungujú v týchto dňoch len od 8. do 11. hodiny.

V záujme zachovania zdravia vás, vašich blízkych a pracovníkov klientskych centier a iných úradov  prosíme o dodržiavanie odporúčaných rád a hygieny! Žiadame občanov, aby boli zodpovední a disciplinovaní a nosili ochranné pomôcky!

Pripomíname, že viaceré evidenčné úkony s vozidlami je možné riešiť aj bez potreby osobnej návštevy dopravných inšpektorátoch alebo oddelení dokladov a to prostredníctvom elektronických služieb, čo môže napomôcť k zlepšeniu ochrany zdravia obyvateľstva. Rovnako je možné požiadať o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu zmeny trvalého pobytu alebo nahlásiť stratu alebo odcudzenie občianskeho preukazu v prípade, ak už  občan bol držiteľom občianskeho preukazu s elektronickým čipom.

Pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie

Slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Na otázky súvisiace s ochorením COVID-19 hygienici odpovedajú na telefonických linkách s nepretržitou 24-hodinovou prevádzkou:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Hygienici posilnili infolinky - informácie získate aj na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Aktuálne fakty a informácie týkajúce sa koronavírusu nájdete vždy na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk


Na základe uznesenia bezpečnostnej rady vlády zasadá stály krízový štáb, zaoberajúci sa opatreniami na zvládnutie možnej epidémie. Tento štáb má právo navrhnúť vláde vyhlásiť krízový stav a mimoriadnu situáciu. Krízový štáb na svojich pravidelných zasadnutiach vyhodnocuje aktuálnu situáciu a prijíma všetky potrebné opatrenia na ochranu občanov Slovenskej republiky. Ministerstvo vnútra SR a všetky kompetentné štátne orgány intenzívne pracujú na adekvátnych bezpečnostno-preventívnych a ďalších opatreniach ako vo vzťahu k obyvateľstvu tak aj k štátnym zložkám. V spolupráci s ďalšími rezortmi pripravuje plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie. Od 23. marca 2020 je súčasťou krízového štábu tím odborníkov,  ktorí nepretržite vyhodnocujú informácie a koordinujú činnosť v rámci zabezpečovania rozhodnutí a prijímania opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu: