Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Bratislave sa plánuje zmena spôsobu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z rodinných domov

Dátum: 18.06.2020
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1574
V Bratislave sa plánuje zmena spôsobu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z rodinných domov

Hlavné mesto pracuje na zmene spôsobu zberu a prepravy vytriedeného papiera a plastov z rodinných domov. 

TS: Bratislava, 6. máj 2020 - Hlavné mesto pracuje na zmene spôsobu zberu a prepravy vytriedeného papiera a plastov zbieraných spolu s kompozitnými obalmi a kovmi v individuálnej bytovej výstavbe, s ktorým by sa malo v Bratislave začať v druhej polovici roku 2020. Cieľom tohto nového spôsobu zberu z rodinných domov je dosiahnuť zvýšenú mieru triedenia a čistejšie verejné priestranstvá aj životné prostredie. Mesto na jeho príprave spolupracuje s organizáciou zodpovednosti výrobcov – NATUR-PACK, a.s. a spoločnosťou OLO a.s.

Tento spôsob zberu od domu k domu bude prebiehať priamo spred rodinných domov z obvyklého odvozného miesta komunálneho odpadu, čo by malo viesť k zabráneniu znečistenia verejných priestranstiev aj k zvýšeniu komfortu pre obyvateľov. V neposlednom rade by zmena systému mala prispieť k zvýšeniu miery triedenia a kvality vytriedeného odpadu.

Odpadu každoročne pribúda, rovnako tak znečistených zberných hniezd, na ktorých sa veľakrát nachádza odpad, ktorý tam nepatrí. Kontajnery sú preplnené a vytriedené suroviny znečistené. Hlavné mesto preto pripravilo zmenu spôsobu zberu a odvozu vytriedeného papiera a plastov z rodinných domov.

Systém bude vrecový a interval odvozu spred rodinných domov bude zabezpečený 1x mesačne podľa harmonogramu. Do domácností budú dodané na kalendárny mesiac 2 ks modrých vriec na papier a 2 ks žltých vriec na plasty zbierané spolu s kompozitnými obalmi a kovmi.

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zberné hniezda. Na väčšine zberných hniezd už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými obalmi a kovmi. Doterajší charakter zberných hniezd bude ponechaný len v lokalitách ťažko dostupných zvozovej technike zberovej spoločnosti (najmä v MČ Staré mesto a MČ Devín).

Zdroj: Magistrát