Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Lovci komárov

VIDEO
Dátum: 10.04.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1578
Lovci komárov

Bratislavské leto vás potrebuje!   

Pridajte sa k nám aj vy, nebojácne dobrovoľníčky a dobrovoľníci, ktorí prechádzkami v prírode pomôžu s kľúčovým monitorovaním liahnisk nepriateľa. 

komare_baner_v2-15

Pod povrchom inundovaných území v povodí Dunaja sú už teraz nastražené vajíčka nepriateľa.
Miliardy drobných vajíčok, všetky od vekov pripravené na rýchle liahnutie. Čakajú na vhodné podmienky – teplo a dážď, teplo a dážď. A potom 1, 2, 3 a puk! Z vajíčok sa liahnu larvy a po pár dňoch z lariev dospelé krvilačné komáre, ejkejej moskýty, ejkejej najhorší priatelia človeka, ejkejej nepriatelia. Ich roje leto čo leto plundrujú naše telá, sýtia sa našou krvou a zármutkom a tešia sa našimi bezsennými nocami.

 

Čo vás čaká?

  • Po nástupe do dobrovoľného oddielu Lovcov komárov čaká každého lovca či lovkyňu základný výcvik/odborné školenie, kde sa naučíte umeniu identifikácie liahnísk, odberu vzorky, počítaniu lariev nepriateľa a tu vám bude pridelená odberová žufanka. 
  • Samotný výkon služby po absolvovaní výcviku spočíva v strávení  približne 1-2 hodiny týždenne v bratislavskej prírode. 
  • Vašou úlohou bude počas prechádzky žufankou odobrať vzorky z liahnísk vo vašom rajóne (ide najmä o stojaté vodné útvary, kde nie je rybia osádka) a situáciu zdokumentovať v appke. Zozbierané dáta poslúžia našim odborníkom na veliteľstve na vyhodnotenie situácie a v závislosti od koncentrácie lariev dajú následne pokyn našim dodávateľom BTI.
  • Na podnet veliteľstva protikomárích síl preveríte účinnosť vykonaného postreku vo svojej lokalite odobratím vzoriek.

Aký je postup?

Žufanky pripraviť!

Komáre sú voči BTI úplne bezbranné. Ale len v larválnom štádiu. Na účinný zásah máme preto vždy len pár dnítakzvaný ó, sladký časkedy sú komáre v štádiu neškodných nič netušiacich lariev, ktoré veselo šantia v zaplavených územiach, periodických mlákach, alebo v nenápadnom sude s vodou vo vašej záhrade. Práve vtedy musíme zasiahnuť. Čím teplejšie vonku máme, tým sa skracuje čas na účinný zásah. Ten sa pohybuje od 3 týždňov na jar - až po pár dní v najhorúcejších letných obdobiach. 

Preto platí: Monitoring, monitoring a ešte raz monitoring! Pretože po správne načasovanom zásahu ničí BTI až 100 % lariev v liahnisku.  

 Žiadne zaplavené územie, žiadna periodická mláka nesmie zostať nepreskúmaná. Lovci a lovkyne komárov odoberú vzorky, informácie zašlú do centrály, kde tieto dáta odborne vyhodnotíme a následne, podľa situácie, dáme pokyn na okamžitý eliminačný zásah nášmu dodávateľovi. Jakože gougou, gou!  

BTI vpred!

BTI je v hangároch dodávateľov pripravené a čaká na povel. Čím viac monitorujúcich lovcov a lovkýň v teréne, tým rýchlejší a efektívnejší zásah. Hemží sa to vo vzorke larvami? Nastal čas vytiahnuť zbrane. Veliteľstvo protikomárích síl vydáva povel: Vypustiť BTI!  

  • Pechota

Na základe vyhodnotenia dát z appky od lovkýň a lovcov veliteľstvo nariaďuje zásah pechotyChrbtový postrekovač nasadiť! Náš dodávateľ realizuje pozemný postrek  za  pomoci chrbtových postrekovačov, či v prípade potreby vhadzovaním granúl BTI do liahnisk vždy, keď hladina vody dovoľuje pozemný prístup k liahniskám, kde bol monitoringom v danom čase identifikovaný nadlimitný výskyt lariev. 

  • Letectvo

Ak hladina Moravy dosiahne úroveň znemožňujúcu pozemný prístup k plochám, vypustíme na larvy BTI letecky. Dronom neuniknú. Ani helikoptére. Apokalypsa komárov teraz! 


Doeliminováno!

Po zásahu vyhodnocujeme - opäť žufankujeme a rechnujeme. Ak zasiahneme v správnom čase, milí lovci, lovkyne a lovčatá, po larvách ostanú už len spomienky. Vďaka správnemu načasovaniu BTI ničí až 100 % lariev v liahnisku.

Hjústne, nemáme problém! 

komare_mapa-39-1

Ešte ste sa neprihlásili? Tak sa prihláste k Lovcom komárov TU.

V prípade otázok môžete kontaktovať  lovcikomarov@bratislava.sk. 

zdroj: Bratislava.sk
  

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.