Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi evidujú značný záujem hniezdenia dážďovníka tmavého

Dátum: 27.04.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1049
V bratislavskej Devínskej Novej Vsi evidujú značný záujem hniezdenia dážďovníka tmavého

Napísali o nás ...

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi evidujú značný záujem hniezdenia dážďovníka tmavého, ktorý patrí medzi malé chránené vtáky.

Jeho význam spočíva v tom, že kŕmiaci rodič dokáže naloviť približne 50 gramov alebo 20 000 kusov hmyzu za jeden deň. Samospráva preto pripomína, že dážďovník je prirodzeným nepriateľom nepríjemného hmyzu vrátane komárov, ktorých premnožením mestská časť každý rok trpí. Obyvateľov preto vyzýva, aby neničili jeho biotop, ktorým je každé jeho hniezdo.

Celý článok MČ Ba-DNV: Účinný, ekologický, lacný a neškodný spôsob ničenia komárov

Fauna a flóra Devínskej Kobyly a alúvia Moravy, dvoch miestnych biotopov na území mestskej časti, je mimoriadne bohatá, preto sa tam darí aj mnohým druhom zákonom chránených vtákov. Ide napríklad o rybárika riečneho, včelárika zlatého, tesára čierneho, bociana čierneho, haju červenú či orliaka morského. Medzi zákonom chránené netopiere patria raniak hrdzavý a večernica hvízdavá. Chránená je aj lastovička – dažďovník tmavý, belorítka obyčajná, sokol, bobor, bocian biely či užovka stromová.

Zdroj: TASR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.