Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

EuroVelo 13 – Cesta železnej opony sa stala „Cyklotrasou roku 2021“

Dátum: 05.05.2021
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 1253
EuroVelo 13 – Cesta železnej opony sa stala „Cyklotrasou roku 2021“

Cesta železnej opony sa stala cyklotrasou roka

Úsek dlhý približne 400 km z európskej cyklotrasy Železnej opony zo siete trás EuroVelo získalo významné ocenenie. Eurovelo 13 – Cesta železnej opony sa stala cyklotrasou roka. O tejto skvelej správe nás informoval Slovenský cykloklub (SCK) tlačovou správou. Trasu EuroVelo 13 prvý krát značil v roku 2010 práve Slovenský cykloklub v spolupráci s BSK.

HMH3951-1024x683

Veľtrh cykloturistiky „Fiets en Wendelbeurs“ a slávnostné odovzdávanie cien

Do súťaže sa mohli prihlásiť trasy, ktoré boli dokončené, či obnovené od septembra 2019 do polovice septembra 2020. Renomovaná porota každoročne vyhlasuje najlepšiu cyklotrasu Európy. Tento rok sa odborníci zhodli na ocenení rakúsko-česko-slovenského 400 km úseku EuroVela 13. Prečo k tomuto rozhodnutiu dospeli? Odborníci sa zhodli, že tento úsek cykloturistickej trasy Eurovelo 13 je výnimočný svojou tematikou. Trasa prechádza rozmanitou krajinou a prírodou, križuje prírodné a historické pamiatky, prepája historické mestá a očarujúce dediny. Taktiež prechádza popri rôznych kultúrnych a technických pamiatkach, hradoch, kaštieľoch a zámkoch. „Je ťažké si predstaviť, že v tomto idylickom prostredí sa do roku 1989 nachádzali ploty a strážne veže, ktoré znemožňovali prekročenie hraníc. O to je pozoruhodnejšie, aké veľké úsilie sa vynaložilo, ktoré viedlo k premene týchto pohraničných oblastí na atraktívny cyklistický raj.“ uvádza predseda poroty a cyklistický novinár Bert Sitter.

Čo všetko si porota pri oceneniach všímala a prečo sa stala Eurovelo 13 – Cesta železnej opony cyklotrasou roka 2021?

Konkurentom pre trasu Eurovelo 13 boli trasy Cadzandu do Bad Nieuweschansv (vedie pozdĺž Severného a Waddenského mora, 610 km), Orange z Apeldoornu do Moers (vedie v holandsko-nemeckom pohraničnom regióne, 225 km) a Zuiderzee (prechádza cez Holandsko, 440 km). Porota prihliadala k parametrom, ktoré boli porovnateľne a to k dostupnosti informovanosti pre cykloturistov, charakter cyklochodníkov, kvalitu značenia cykloturistickej trasy, spracovanie a prehľadnosť webových stránok, spracovanie a prehľadnosť cyklistických máp a brožúr.

HMH3511-2-683x1024

Slovenský koordinátor pre cyklotrasu Eurovelo 13

O cyklotrasy na Slovensku a hlavne aj o spomínanú Eurovelo 13, sa stará Slovenský cykloklub (SCK), ktorý je národným koordinátorom trás EuroVelo na Slovensku. V roku 2020 v rámci projektu Interreg „Kultúra a príroda na Zelenom páse“ spustili nové webové stránky www.ev13.skwww.ev13.eu a aplikáciu, kde návštevníci nájdu všetky potrebné informácie o trase.

Zdroj: Slovenský cykloklub SCK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.