Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Volkswagen Slovakia si pripomenulo 30. výročie vzniku spoločnosti

Dátum: 31.05.2021
Autor: Devínska Nová Ves
Počet videní: 1155
Volkswagen Slovakia si pripomenulo 30. výročie vzniku spoločnosti

Najväčšia firma na Slovensku, najväčší investor, exportér, ako aj prispievateľ do verejných rozpočtov, spoľahlivý
a zodpovedný partner regiónu i tisícok slovenských rodín. Spoločnosť Volkswagen Slovakia oslavovala 30. mája 2021 30. výročie.

„Tridsaťročná história spoločnosti Volkswagen Slovakia je úspešným príbehom, za ktorým stoja tisícky zamestnancov. Viac ako 40 % z nich nám je verných vyše 10 rokov, čo dokazuje stabilitu a spoľahlivosť podniku ako zamestnávateľa. Za tento čas získal bratislavský závod vysokú odbornú kompetenciu a dôveru zo strany koncernu, ktorá bola zhmotnená do mnohých úspešných projektov,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

Pri príležitosti 30. výročia si na svoje pôsobenie zaspomínal aj zakladateľ spoločnosti Dr. Jozef Uhrík, ktorý stál ako hlavná postava za príchodom Volkswagenu na Slovensko. Na čele Volkswagen Slovakia bol do roku 2005. „Spomínam si, za akých podmienok sme štartovali celý tento veľký proces, ktorý svojím spôsobom neovplyvnil len fabriku, ale ovplyvnil celé Slovensko s tým, že automobilový priemysel sa stal u nás rozhodujúcim. V tejto súvislosti by som si prial, aby osadenstvo a predstavitelia podniku pokračovali v tom, čo sme my začali. Vývoj bude zaujímavý a v tejto súvislosti treba brať do úvahy dve veci – otázku kvality a otázku nákladov produkcie, ktoré sú nevyhnutné pre konkurencieschopnosť a základom úspechu. Vozidlá sa vyrábať budú, ale vždy bude otázka, kde sa budú vyrábať a o tom budete rozhodovať vy,“ vyslovil svoje posolstvo smerom k viac ako 11 500 zamestnancom Volkswagen Slovakia Dr. Jozef Uhrík.

Volkswagen Slovakia začínal v roku 1991 ako spoločnosť so stovkou zamestnancov v areáli bývalých Bratislavských automobilových závodov.

V tom čase sa začal vyrábať prvý model značky Volkswagen na Slovensku – Volkswagen Passat. S príchodom nemeckej automobilky sa začal písať príbeh modernej automobilovej produkcie na Slovensku. Úspech tohto smerovania slovenského priemyslu dokazuje skutočnosť, že globálne sa v priebehu troch desaťročí stalo Slovensko automobilovou veľmocou so suverénne najvyšším počtom vyrobených vozidiel na obyvateľa.

Volkswagen Slovakia v súčasnosti produkuje v Bratislave 9 modelov piatich značiek a objem produkcie sa pohybuje na úrovni státisícov kusov ročne. Investície do výroby a infraštruktúry dosiahli doposiaľ celkovo 4,6 miliardy eur. Medzi najväčšie investičné projekty, ktoré zabezpečili podniku dlhodobú perspektívu a zamestnanosť, patrí príchod SUV modelov do Bratislavy (štart produkcie 2002), investície do novej karosárne pre modely značiek Audi a Volkswagen (štart produkcie 2015) a výstavba karosárne a montážnej haly Porsche (štart produkcie 2017).

Úspešné napredovanie a dlhodobú perspektívu spoločnosti naznačuje rozhodnutie, ktoré prijala dozorná rada koncernu koncom roka 2020. Do Bratislavy sa po vyše 30 rokoch vráti prvý model Volkswagen Passat a pribudne model ŠKODA SUPERB. Naplánované investície v krátkodobom horizonte dosahujú výšku do 500 miliónov eur, s čím je spojené zabezpečenie zamestnanosti a vznik nových približne 2 000 pracovných miest.

TOP 30 kľúčových udalostí z histórie Volkswagen Slovakia v prílohe

Zdroj. TS VWS

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.