Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozor na kliešte

Dátum: 20.01.2022
Autor: Veronika Mrvová
Počet videní: 765
Pozor na kliešte

Kde sa nachádzajú, ako sa chrániť, či aké infekcie prenášajú

Kliešte sú krvcicajúce ektoparazity, ktoré sa môžu vyskytovať kdekoľvek, kde sa nachádza vyššia tráva a zopár kríkov. Na svoje prežitie potrebujú dostatočnú vzdučnosť, vlhkosť a výskyt potencionálnych hostiteľov. 

Kde všade môžeme na kliešťa natrafiť? 

Kliešte sa nachádzajú v lesnom poraste, na lúkach, pasienkoch, ale aj na rozhraní lesa a lúky, pozdĺž lesných ciest a vodných tokov. Kliešte sa nevyskytujú len vo voľnej prírode, stretnúť ich môžete aj v blízkosti domov ako na príklad v záhradách, na cintorínoch, v parkoch, lesoparkoch, či rekreačných zónach

V ktorom ročnom období sú kliešte najaktívnejšie? 

Kliešte sú aktívne celý rok a však menšiu aktivitu prejavujú počas zimných mesiacov, respektíve počas studenšieho zimného počasia. Nie je vylúčené, že kliesť sa nemôže prisať na organizmus človeka, či zvieraťa aj počas zimy. 

Ako sa chrániť pred kliešťami? 

  1. Použivajte ochranné prostriedky
  2. Kontrolujte si dôkladne telo po návrate z prírody
  3. Používajte účinné repelentné prípravky

Aké infekcie a choroby môžu kliešte prenášať


Rickettsia spp.

Najrozšírenejšie rickettsiálne ochorenie na Slovensku je TIBOLA (synonymá SENLAT, DEBONEL) prenášaná kliešťami rodu Pôvodcami tohto ochorenia sú R. slovacaR. raoultii. Prejavuje sa vznikom nekrotickej lézie v mieste pricicania kliešťa a bolestivým zdurením lymfatických uzlín.

Borrelia burgdorferi s.l.

V prvom štádiu ochorenia sa u niektorých pacientov v okolí miesta, kde bol pricicaný kliešť vytvorí typický fľak – erythrema migrans. V tomto štádiu je ochorenie dobre liečiteľné. Neliečená borrelióza môže prejsť do komplikovaného, niekedy i ťažko diagnostikovateľného ochorenia.

Anaplasma phagocytophilum

Symptómy: horúčka, bolesť hlavy a svalov, letargia, strata váhy, zápal kĺbov, gastrointestinálne problémy

Babézie

infekcia ľudí – nevoľnosť, teplota, potenie, triaška, zvracanie, či hnačka, neskôr môže nastať hemoglobinúria až zlyhanie orgánov

Bartonely

symptómy: chrasta, horúčka, bolesť svalov, kĺbov, hlavy, chrbta, očí, závrate

Vírus kliešťovej encefalitídy

Jednofázový priebeh: ťažkosti ako silné bolesti hlavy, horúčka a slabosť sa stupňujú. Dvojfázový priebeh ochorenia: v prvej fáze – zvýšená teplota, bolesti hlavy, poruchy spánku, gastrointestinálne ťažkosti (zvracanie a nauzea), bolesti v chrbte, kĺboch alebo v končatinách. Už v prvej fáze možno zistiť príznaky meningitídy. Po niekoľkých dňoch nastáva úľava. Nasleduje bezpríznakové obdobie (1 – 20 dní). V druhej fáze vystúpi horúčka a pozorovať príznaky postihnutia centrálnej nervovej sústavy (encefalitída, meningoencefalitída, myelitída), psychické poruchy, zhoršenie pamäti, dezorientácia, labilita nálad, podráždenosť a stavy úzkosti. Táto fáza môže aj chýbať, alebo po fyzickej námahe a slnení sa stav zhoršuje. Ďalšie symptómy ochorenia, ktoré sa môžu vyskytnúť: svetloplachosť, stuhnutie šije.

 

Objednávku analýzy prítomnosti pôvodcov infekčných chorôb v kliešťoch nájdete tu.

 

Zdroj: Biomedicínske centrum SAV 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.