Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

PRIPOMÍNAME KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia

Počet videní: 1294
5 min. čítania
PRIPOMÍNAME KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia

Posledný jarný zber vecí do KOLO bude v pondelok 24. apríl 2023 od 12.00 do 18.00h na parkovisku pred potravinami Tesco, Eisnerova ul.

 

KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia bolo hlavným mestom otvorené v októbri 2022. Mestské reuse centrum sa rozkladá na ploche 1 200 m2 a je miestom, kde dostávajú na jednej strane nepotrebné, no na druhej strane zachovalé a stále využiteľné predmety druhú šancu. Takéto veci sa nachádzajú aj v domácnostiach Bratislavy a často končia v nádobách na komunálny odpad, aj keď by nemuseli.

KOLO slúži ľuďom ako nástroj predchádzania vzniku odpadov v duchu hesla „Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne“. Je to miesto, kde si každý môže nájsť to, čo práve potrebuje a kde každý môže odovzdať „prebytok“ predmetov z domácnosti a naložiť tak s nimi zmysluplne a ekologicky. Je to tiež priestor, kde sa budú dať predmety opraviť, a tým sa predĺži ich život.

Súčasťou KOLO je aj HUB cirkulárnych myšlienok a nápadov – osvetové a kreatívne centrum pre ľudí z Bratislavy a okolia. Spolupracujeme tiež s neziskovým sektorom a organizáciami pomáhajúcimi sociálne slabším a znevýhodneným skupinám obyvateľstva.

Všetky vyzbierané peniaze evidujeme ako príspevky do verejnej zbierky a ďalej ich použijeme na jej účel – na ochranu a tvorbu životného prostredia – čím podporíme environmentálne projekty v hlavnom meste.

 

Novinky v KOLO

Zaujímate sa o podporu cirkulárnej ekonomiky v Bratislave? Hľadáte priestor, ktorý pripravuje workshopy, prednášky a stretnutia na rôzne témy týkajúce sa životného prostredia? Sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame, kde nájdete aktuálne info o pripravovaných podujatiach u nás v KOLO.

Celý harmonogram nájdete https://www.olo.sk/kolo/harmonogram-zberov-pre-kolo/

Prichádzame so zbernými miestami KOLO bližšie k obyvateľom.

Počas celého apríla môžete svoje zachovalé predmety odovzdať na opätovné použitie priamo vo svojej mestskej časti. Od 1. do 29. apríla 2023 prebehnú zbery  zachovalých a stále funkčných predmetov priamo v jednotlivých mestských častiach Bratislavy. Predmety môžu obyvatelia odovzdať na zberných miestach uvedených v harmonograme, ktorý sa nachádza tu.
Zoznam vecí, ktoré KOLO prijíma/neprijíma nájdete nižšie. Z kapacitných dôvodov nebude na zberných miestach možné odovzdať nábytok väčších rozmerov. Veľké predmety je potrebné priniesť priamo do stálej prevádzky KOLO. Veľké i menšie predmety z druhej ruky je možné v KOLO odovzdať po celý rok.

 

Zážitkový program pre školy – Dajme nápojovému kartónu druhú šancu

Každý utorok až do konca júna 2023 si môžu deti vyskúšať, či sa dá z nápojového kartónu vytvoriť niečo ďalšie. Tento vzdelávací program je určený pre žiakov prvého stupňa ZŠ (6-10 rokov) a je bezplatný. Prihlásiť sa môžete vyplnením formulára nižšie, jedna škola si môže vybrať max. dva termíny.

Deti si prinesú 1 kus nápojového kartónu do dvojice – obal od mlieka, džúsu, kakaa a spoločne s lektorom sa pozrú na to, z čoho je tento zaujímavý obal vytvorený. Program environmentálneho vzdelávania zabezpečuje OZV NATUR-PACK prostredníctvom Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne. Zážitkový program je bezplatný a prioritne pripravený pre školy z mesta Bratislava. Školy z iných samospráv sa môžu registrovať iba v prípade, ak patria pod OZV NATUR-PACK. Zoznam týchto samospráv nájdete TU.

Počas trvania workshopu sa vyhotovuje foto a video záznam, ktorý bude použitý na sociálnych sieťach OLO, OZV NATUR-PACK a Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne. Tlačivo na udelenie súhlasu nájdete tu.

 

kolo

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.